Lapkričio 8-oji paskelbta Europos sveikos mitybos diena. Šią dieną Europos šalyse visuomenė skatinama maitintis sveikai, organizuojami renginiai, kuriuose pasakojama apie tinkamos mitybos principus.
Sveika mityba priklauso nuo to, ar žmogus suvartoja jam būtinų maisto medžiagų (baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, skaidulinių, mineralinių ir kt.) tinkamą kiekį. Pagrindiniai netinkamos mitybos padariniai – viršsvoris, nutukimas arba priešingai – organizmo nualinimas, anoreksija. Nutukusių žmonių pasaulyje vis daugėja.
Be to, labai svarbu, kad sveikas maistas būtų neužterštas, nekenksmingas.
Pagrindiniai sveikos mitybos principai:
• valgyti kuo įvairesnį maistą;
• valgant kuo ilgiau kramtyti maistą;
• vengti užkandžių ir greito maisto;
• vartoti kuo daugiau šviežių maisto produktų;
• valgyti daug daržovių, vaisių ir grūdinių produktų;
• rinktis produktus, kuriuose yra kuo mažiau konservantų, dažiklių, saldiklių;
• nepersivalgyti, bet ir nebadauti;
• saikingai vartoti cukrų, druską;
• vengti kavos ir alkoholio;
• gerti pakankamai vandens (rekomenduojama 1,5-2 litrus per dieną).
Laukdami Europos sveikos mitybos dienos Ukmergės Užupio pagr. mokyklos pradinukai, kartu su savo mokytojomis, daug ruošėsi – piešė Sveikos mitybos tema piešinius, daug kalbėjo apie savo mitybos įpročius bei jų šeimos maisto kultūrą.
Lapkričio 8 d. mokyklos visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Evelina Kimsė pristatė mokiniams sveikos mitybos piramidę, supažindino su sveiko maisto įtaka žmogaus sveikatai, aiškino, kokius neigiamus padarinius pajunta vaikai, kurie valgo daug saldumynų, geria daug spalvotų gazuotų ir energetinių gėrimų, nesilaiko mitybos režimo.
Renginio pabaigoje surengtas mįslių konkursas, kuriame mįslės buvo apie maistą – daržoves, vaisiuos, uogas ir t.t.
Renginio organizatoriai tikisi, kad pradinių klasių mokiniai pasisėmė naudingų žinių apie sveiką ir kultūringą mitybą, bei suprato, kad gyvename ne tam, kad valgytume, o valgome tam, kad gyventume.
Užklasinio darbo organizatorė Daiva Aniukštienė