Tiesa apie vandenį ir vandens filtrus

    0

    Ukmergės miesto gyventojai vartoja nugeležintą požeminį vandenį, kurio kokybė nuolat tikrinama. UAB „Ukmergės vandenys” informuoja, kad šviežias vanduo iš čiaupo (nevirintas, neminkštintas ir nefiltruotas) yra patikimas mikrobiologinės taršos požiūriu ir sveikas vartoti dėl jame ištirpusių mineralinių medžiagų.

    Kilus neaiškumams, skambinti  UAB „Ukmergės vandenys” tel. 63172. Pasikonsultuoti apie įvairaus vandens poveikį žmogaus sveikatai galima Sveikatos apsaugos ministerijoje nemokamu telefonu 8 800 66004.

    Geriamasis vanduo

    Vanduo sudaro 60 – 70% suaugusio žmogaus kūno masės. Vanduo tirpina mineralines druskas, įeina į ląstelių, audinių sudėtį ir sudaro terpę, kurioje vyksta įvairios cheminės reakcijos. Vanduo svarbus kraujo gamybai, maisto virškinimui ir pasisavinimui,  organizmo šilumos balanso palaikymui, medžiagų apykaitos produktų pašalinimui ir t.t. Fiziologiniams procesams palaikyti būtina nuolat atstatyti iš organizmo pašalintą vandens kiekį. Sumažėjus organizme vandens 1 – 2%,  jaučiamas troškulys, netekus 5% vandens, aptemsta sąmonė, o netekus 12 – 20% , organizmas žūva. Europos Sąjungos valstybėse vietoj sąvokos „geriamasis vanduo“ dažnai vartojama sąvoka „žmonėms vartoti skirtas vanduo“ todėl yra svarbu, kad vandenyje nebūtų mikroorganizmų, parazitų ir medžiagų, savo kiekiais ir koncentracijomis galinčių kelti pavojų žmonių sveikatai.

     

    Vandentiekio vanduo
    Vyraujanti nuostata, kad vanduo „iš čiaupo“ yra per kietas ir kenkia sveikatai yra neteisinga, nes su vandentiekio vandeniu gauname vos pusę reikiamos mineralinių medžiagų paros normos. Nuostata, kad kietas geriamasis vanduo gali kenkti žmogaus sveikatai, mus pasiekė iš iki 1990 m. Lietuvoje galiojusių įstatymų. Leista bendrojo kietumo 7 mg ekv/l reikšmė buvo nustatyta visai ne dėl kieto vandens galimo neigiamo poveikio sveikatai, o vengiant katilų nuovirų. Vartojančių kietą vandenį žmonių mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų yra 25 proc. mažesnis. Stebėjimai parodė, kad žmonės, gyvenantys vietovėse, kur vanduo minkštas, dažniau serga širdies ligomis, jų mirštamumas didesnis nei žmonių, geriančių kietą vandenį. Nepatariama nuolat gerti virinto vandens, nes verdant ant arbatinuko sienelių nusėda žmogui naudingų mineralinių druskų ir mikroelementų. Inkstų ir tulžies akmenligės priežastis – taip pat ne kietas vanduo, o rimti medžiagų apykaitos sutrikimai, kai kuriais atvejais – netinkamas maisto papildų vartojimas. Nereikėtų nuolat gerti ir mineralinio vandens, nes tuomet per daug mineralinių druskų susikaupia organizme. Lietuvoje  tiekiamas geriamasis vanduo „iš čiaupo“ yra labai geros arba geros kokybės vertinant mikrobinės taršos požiūriu ir sveikas vartoti dėl jame ištirpusių mineralinių medžiagų. Vandentiekio vamzdynais vartotojams tiekiamo geriamojo vandens saugą ir kokybę garantuoja geriamo vandens tiekėjai ir kontroliuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

     

    Vandens filtrai

     

    Dirbtinai minkštinant geriamąjį vandenį, tokiame filtre esantis jonų keitėjas suriša kalcio ir magnio jonus, o į minkštinamą vandenį išmeta natrio jonų, kurių koncentracija minkštame vandenyje pasiekia 100 mg/l ir daugiau. Kūdikių maistui gaminti skirtame  vandenyje neturi būti natrio jonų daugiau 20 mg/l, nes įtariama, kad vanduo, kuriame ši norma viršyta du kartus, didina genetiškai jautrių naujagimių staigios mirties riziką. Natris nepageidaujamas, sergant padidinto kraujo spaudimo liga, inkstų ligomis.
    Reklamuojami dviejų tipų filtrai. Osmotiniai, kurie iš vandens išvalo viską. Mūsų organizmas prastai pasisavina tokį elektrolitų neturintį vandenį. Jis greit pašalinamas, kartu išplaudamas iš organizmo svarbias mineralines medžiagas – sutrinka elektrolitų pusiausvyra, tai gresia net mirtimi.
    Kiti – minkštinimo filtrai. Juose esantys jonų keitėjai suriša kalcio ir magnio jonus, o į minkštinamą vandenį išmeta natrio jonų, kurių didelė koncentracija sutrikdo širdies, inkstų veiklą.

     

    Distiliuotas vanduo

    Distiliuotas vanduo – surinkti ir atvėsinti vandens garai. Distiliavimo metu visiškai pašalinamos mineralinės medžiagos. Organizmas prastai pasisavina tokį elektrolitų neturintį vandenį. Jis greit pašalinamas, kartu išplaudamas iš organizmo mineralines medžiagas. Todėl jo vartojimas gali būti žalingas sveikatai.

     

    Šulinių vanduo

     

    Beveik trečdalis Lietuvos gyventojų maisto gamybai ir buities reikmėms naudoja šachtinių šulinių vandenį, kurio kokybė priklauso nuo šulinio vietos, jo įrengimo ir šulinio priežiūros. Šulinių vandenį galima vartoti, prieš tai atlikus cheminį vandens tyrimą laboratorijoje. Gyventojai, vartodami šulinių vandenį ir prieš imdamiesi priemonių vandens kokybei gerinti ir aklai pasitikėdami siūlomais vandens kokybę gerinančiais vandens filtrais turėtų atlikti cheminį vandens tyrimą laboratorijoje. Ukmergės rajone tai galima padaryti UAB „Ukmergės vandenys“ esančioje laboratorijoje, kad žinotų, ar tas vanduo yra saugus ir sveikas.

     

    Ukmergės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro
    visuomenės sveikatos stebėsenos specialistė Dainora Širvytė

    Atsakyti:

    Prašome įrašyti komentarą
    Prašome įvesti vardą čia