Rauginti produktai yra tradicinė lietuvių virtuvės dalis ne veltui. Juose gausu vitaminų, mineralų, skaidulų, gerųjų bakterijų, kurių ypač rekomenduojama vartoti žiemą ir gyvenantiems šiaurinėse šalyse. Tai, kad rauginti produktai šaltuoju metu Lietuvoje populiarūs – rodo ir pardavimų duomenys. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad žiemą padidėja tiek raugintų daržovių, tiek jų sulčių pardavimai.
„Šventinį savaitgalį praleidus itin sočiai, tarpušvenčiu pirkėjai į racioną stengiasi įtraukti lengvesnio, sveikatai palankaus maisto. Pastebime, kad į kasdienį krepšelį patenka tiek sezoniniai, tiek egzotiniai vaisiai ir daržovės, be to, žiemos metu stipriai šokteli ir raugintų kopūstų bei jų sulčių pardavimai“, – sako V. Budrienė.
Kodėl verta valgyti?
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, tvirtina – raugintas daržoves ar vaisius įtraukti į savo racioną – tikrai verta.
„Kadangi vaisiai ir daržovės yra rauginami arba konservuojami iškart nuskynus, jie išlaiko didesnę dalį turimų maisto medžiagų. Raugintuose produktuose ypač gausu vitaminų, mineralų, skaidulų, gerųjų bakterijų – vadinamųjų probiotikų, kurie teigiamai veikia organizmą. Juose taip pat daug antioksidantų, vitamino C, vitaminų B6, K1 bei K2. Be to, yra itin mažai kalorijų“, – pasakoja J. Sabaitienė.
Anot jos, raugintų daržovių, o ypač kopūstų, valgymas stiprina žarnyną, imuninę sistemą, gerina protinę veiklą, mažina raumenų mėšlungį. O juos įsigyjant parduotuvėje, pasak J. Sabaitienės, svarbu rinktis nepasterizuotus raugintus kopūstus, nes juose yra gausiausia gyvų gerųjų bakterijų.
Ką pasigaminti?
Tradicinė sriuba. Raugintus kopūstus galima panaudoti įvairiai. Jie gali būti dedami į sumuštinius, vis labiau populiarėjančius dubenėlius, pavyzdžiui, juos galima derinti su grikiais. Verta nepamiršti ir tradicinių troškintų raugintų kopūstų su grybais, keptomis dešrelėmis bei virtomis bulvėmis – paprasta, bet gardu. O pasibaigus šventėms, rekomenduojama pasigaminti tradicinės raugintų kopūstų sriubos, kurios receptu „Iki“ atstovė ir dalijasi. Sriubai išvirti neprireiks nei įmantrių ingredientų, nei daug laiko. Be to, jos pasiruošus daugiau – sriuba mėgausitės net kelias dienas.
Šiam patiekalui reikės:
- 350 g raugintų kopūstų
- 100 g svogūnų
- 3 v. š saulėgrąžų aliejaus
- 500 g bulvių
- 1 lauro lapo
- 1 a. š maltų saldžiųjų paprikų
- 1⁄2 a. š maltų baltųjų pipirų
- 1⁄2 a. š malto kumino
- 800 ml mėsos sultinio arba vandens
- 1 v. š šviežių smulkintų krapų
Svogūnus nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Raugintus kopūstus supjaustykite plonomis juostelėmis. Bulves nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite stambiais kubeliais. Puode pakaitinkite aliejų ir 5 minutes pakepinkite svogūnus. Suberkite kuminą, įmeskite lauro lapą ir sudėkite raugintus kopūstus. Nuolat maišydami, viską troškinkite 10 minučių. Tuomet į puodą suberkite maltas paprikas, pipirus bei bulves, viską užpilkite sultiniu ar vandeniu ir virkite 20 minučių. Galiausiai suberkite susmulkintus krapus ir patiekite.
Bulvių lazdelės su raugintais kopūstais. Tai, kad kopūstai dera su bulvėmis – nėra naujiena, tačiau norint šiek tiek įmantresnio patiekalo, galima juos derinti ne tik su paprastomis virtomis bulvėmis, bet pasigaminti bulvių lazdelių. Šiam patiekalui pasigaminti prireiks vos kelių ingredientų:
- 500 g bulvių su lupenomis
- 1½ a. š druskos
- 300 g rupių miltų
- 1 kiaušinio
- 1 a. š sviesto
Bulves švariai nuplaukite ir išvirkite su lupenomis. Išvirusias bulves nulupkite ir sutrinkite bulvių grūstuvu. Į bulvių košę įberkite šaukštelį druskos, suberkite miltus, sudėkite sviestą, įmuškite kiaušinį ir viską gerai išmaišykite. Stalviršį, ant kurio gaminsite lazdeles, apibarstykite sauja miltų, bulvių masę suformuokite į ilgas storas juostas ir supjaustykite jas maždaug 2 cm pločio gabalėliais. Kiekvieną gabalėlį rankomis suformuokite į pailgą lazdelę – kiekviena turėtų būti maždaug 7 cm ilgio. Dideliame puode užvirkite maždaug 4 l vandens, įberkite pusę šaukštelio druskos, sudėkite bulvių lazdeles ir virkite, kol šios iškils į vandens paviršių. Pamaišykite, dar minutėlę pavirkite, o tuomet nukelkite puodą nuo viryklės ir nupilkite vandenį.
Kai paruošite bulvių lazdeles, imkitės gaminti kopūstų pagardą. Jam reikės:
- 3 v. š saulėgrąžų aliejaus
- 80 g svogūnų
- ½ a. š malto kumino
- 500 g raugintų kopūstų
- 1 a. š maltų rūkytų paprikų
- 2 v. š smulkintų šviežių petražolių
Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite susmulkintus česnakus ir porą minučių juos pakepinkite. Tuomet į keptuvę suberkite maltą kuminą bei raugintus kopūstus, pamaišykite ir ant nedidelės kaitros troškinkite apie 30 minučių, kol kopūstai suminkštės. Galiausiai į keptuvę suberkite bulvių lazdeles, pipirus bei paprikas, viską išmaišykite ir kepkite dar porą minučių. Apibarstykite šviežiomis petražolėmis ir patiekite.