Neradus pažeidimų, kavinės veikla atnaujinta

    0
    P1080869

    P1080869

    Kovo 20 dieną Ukmergės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos sprendimu buvo leista atnaujinti picerijos „Optima 13“, esančios Kauno gatvėje, veiklą. Kavinė savaitei buvo uždaryta kilus įtarimų, kad joje gedulingus pietus valgę žmonės galėjo užsikrėsti žarnyno bakterine infekcija. Nacionalinei maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijai atlikus tyrimus, sveikatai pavojingų bakterijų nerasta.

    Kaip „Gimtajai žemei“ pasakojo Vilniaus visuomenės sveikatos centro Ukmergės skyriaus vedėja Elena Mirinavičienė, prieš porą savaičių skyriaus specialistams buvo pranešta, jog į medikus kreipėsi keli asmenys, kuriems buvo nustatytas galimai infekcinės kilmės viduriavimas. Šis susirgimas buvo diagnozuotas dviem ukmergiškiams ir dviem vilniečiams, kurie, kaip paaiškėjo, dalyvavo tuose pačiuose gedulinguose pie-tuose, vykusiuose UAB ,,Optima“ picerijoje. Visi jie pietų metu valgė vištienos kepsnius, o kitos dienos ryte pasijuto blogai, vėmė, viduriavo.

    „Apie tai informavome Ukmergės valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą. Taip pat ėmėmės kitų veiksmų – apklausėme visus žmones, dalyvavusius minėtuose gedulinguose pietuose. Paaiškėjo, kad ir kai kurie kiti asmenys jautėsi prastai, viduriavo, tačiau jie į medikus nesikreipė, todėl nebuvo registruoti kaip susirgusieji“, – situaciją komentavo E. Mirinavičienė.

    Pasak vedėjos, visuomenės sveikatos specialistai Maisto ir veterinarijos tarnybai pateikė savo išvadas. „Gavome atsakymą, kad mūsų spėjimų netikrins, nes jiems jie nepasirodė svarbūs, – kalbėjo vedėja. – Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai vadovaujasi savo teisės aktais ir jiems neprivalu paisyti mūsų siūlymų. Juolab kad jokių pažeidimų nebuvo nustatyta“.

    Sveikatą mikrobiologiškai pasitikrinti taip pat turėjo ir visi kavinės darbuotojai. Jiems jokių infekcinių ligų nebuvo diagnozuota. Atlikus susirgusių kavinės klientų tyrimus, paimtuose mėginiuose taip pat jokie mikroorganizmai neišauginti.

    Nors žmonių susirgimas buvo infekcinės kilmės, kas dėl to kaltas, taip ir liko neaišku. „Gal kažkoks žaliavinis produktas galėjo sukelti infekciją… Sunku pasakyti…“ – mintimis dalijosi E. Mirinavičienė, pridurdama, kad tai nebuvo kažkoks tragiškas atvejis, kurį vertėtų sureikšminti.

    Įtarus infekcinį susirgimą, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai ėmėsi savo tyrimo. Anot tarnybos viršininko Ričardo Gleiznio, pirmiausia buvo sustabdyta įmonės veikla, paimti mėginiai sukėlėjo nustatymui. Ploviniai imti nuo žalios mėsos, garniravimo stalų, šaldytuvų, pjaustymo lentelių, peilių, stalo įrankių, lėkščių paviršių.

    Inspektoriai atrinko vištienos kepsnių pusgaminių, maistinių kiaušinių mėginius, kurie laboratorijoje buvo tiriami dėl salmoneliozės. Ištyrus vištienos ir kiaušinių mėginius Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute, patogeninių mikroorganizmų nenustatyta.

    Kol vyko tyrimas, picerijos darbuotojai valė, plovė, dezinfekavo patalpas.

    „Kas iš mūsų priklausė, atlikome viską. Kavinės darbuotojai taip pat stengėsi, valėsi, plovėsi. Užkratas picerijoje nebuvo aptiktas, jokių pažeidimų nenustatėme“, – konstatavo R. Gleiznys. Viršininkas taip pat pridūrė, jog maisto tvarkymo atžvilgiu ši kavinė vertinama labai gerai. R. Gleiznio nuomone, žmonių susirgimo priežastis – neaiški, nes virusų aplinkoje yra daug ir įvairių.

    Atsakyti:

    Prašome įrašyti komentarą
    Prašome įvesti vardą čia