Apie šaldytą maistą sklando daugybė mitų ir prieštaringų nuomonių. Vieni juos laiko kone tobulu maistu, nes tik minimaliai apdorotus, artimus pirmykštei, natūraliai formai, o kiti – beveik beverčius, neturinčius gyvybės ir daug gamtos vertybių. Kaip yra iš tikrųjų?
Šaldymas, kaip ir kiti maisto konservavimo būdai, turi savų privalumų ir trūkumų, nes vyksta tam tikri fiziniai ir cheminiai maisto produktuose vykstantys pokyčiai. Pokyčiai, kuriuos galima pastebėti iš pirmo žvilgsnio po produktų atitirpinimo ar jų ruošimo metu, yra kietumo praradimas, konsistencijos pasikeitimas ir ribotos vandens sulaikymo galimybės – sako mitybos specialistai.
Tikriausiai dėl šios priežasties daugelis maisto paslaugų pramonės šefų atsargiai vertina šaldytus maisto produktus. Tačiau dauguma iš mūsų šaldytą maistą vartoja beveik ištisus metus, nes tai patogus ir kaina patrauklus pasiūlymas greitiems pietums ar vakarienei. Tačiau verta atidžiau pažvelgti į tai, kur mes juos perkame.
Ar šaldyti maisto produktai yra sveiki?
Specialistai teigia, kad šaldymas yra geriausias, efektyviausias ir natūraliausias maisto konservavimo būdas. Tai leidžia ilgą laiką laikyti maisto produktus, išsaugant jų natūralią spalvą, skonį ir aromatą. Maisto produktų užšaldymas taip pat yra vienas iš seniausių jų laikymo būdų. Tai produkto viduje esančios temperatūros sumažinimo žemiau krioskopinės temperatūros (medžiagos užšalimo temperatūros) procesas, kurį lydi ląstelės sultyse esanti vandens fazė virsta ledu. Šaldymas atitolina kenksmingų mikroorganizmų dauginimąsi, o tai stabdo maisto gedimą.
Didelę reikšmę užtikrinant maisto mikrobiologinę saugą turi vadinamasis „šaltoji grandinė“, kuri yra bendradarbiaujanti sistema, kurios pagrindinis tikslas – palaikyti pastovią temperatūrą pakeliui nuo gamintojo (t.y. nuo žaliavos gavimo momento) iki pirkėjo (t.y. iki vartojimo).
Užšaldymo procesas leidžia išsaugoti maisto produktų maistines savybes net daugelį mėnesių. Tačiau atminkite, kad kiekvienas šaldytas produktas turi skirtingą galiojimo laiką. Nepriklausomai nuo to kur perkame jau šaldytus produktus, visada laikykitės etiketėje ar pakuotėje nurodytų datų. Užšaldytas maistas turi būti gerai laikomas, kad po atšildymo išliktų tinkamas skonis ir išvaizda. Deja, daugelis žmonių daro elementarių klaidų šaldydami maistą, pvz., laikydami produktus netinkamoje temperatūroje.