Datulės yra labai senas vaisius. Jos auga ant medžių gausiomis kekėmis. Vienoje kekėje galima rasti net iki tūkstančio datulių. Manoma, kad datules pradėta auginti pietinėje Mesopotamijoje, Egipte ar dabartiniame vakarų Pakistane, maždaug prieš 5000 metų. Iš džiovintų datulių gaminamas cukrus, kuris naudojamas kepiniams. Europoje populiaresnės minkštos datulės, iš kurių gaminamas saldus sirupas, galintis pakeisti cukrų. Tačiau yra žinoma, kad datulės tai ne tik saldus vaisius, jos taip pat gali būti naudingos mūsų sveikatai. Jos yra puikus pasirinkimas saldumynų mėgėjams.
Kuo mums naudingos datulės?
- Datulę sudaro 75 procentai cukrų ir 9 procentai baltymų. Tai geresnis pasirinkimas už desertą ar saldainį saldumynų mėgėjams, nes datulėse, skirtingai nei riebiuose saldumynuose yra tik 2 procentai riebalų.
- Datulėse nėra trans-riebalų, nei cholesterolio. Jomis gali mėgautis net norintys sulieknėti žmonės.
- Datulės teikia daug energijos. Rekomenduojama suvalgyti kelias datules po sporto treniruotės arba jomis užkandžiauti nespėjus pavalgyti.
- Žinoma, kad vartojant saldumynus kraujyje staigiai padidėja cukraus kiekis. Tai ypač nepageidautina diabetu sergantiems žmonėms, tačiau jie gali valgyti datulių, mat jos staigiai nedidina cukraus kiekio kraujyje.
- Datulės gali padėti pagerinti virškinimą ir žarnyno veiklą, nes jose gausu maistinių skaidulų.
- Datulėse esama uždegimą mažinančių medžiagų, antioksidantų. Jose taip pat gausu polifenolių, flavonoidų ir karotenoidų.
- Datulėse randama vitaminų A, B ir E. Jose yra kalio, magnio, geležies, cinko, fosforo ir kalcio.
- Nors datulės ir naudingos, jos taip pat ir gana kaloringos. Viena datulė gali turėti iki 70 kalorijų. Taigi, šimte gramų šių vaisių gali būti beveik 300 kalorijų. Todėl datulėmis derėtų mėgautis saikingai.
- Per dieną rekomenduojama suvalgyti ne daugiau nei 3 – 4 datules. Jos gali būti dedamos į kepinius, jomis galima gardinti košes ar įmaišyti jų į kokteilius.
Datulės, kaip ir kiti vaisiai, gali būti kelių rūšių. Mums labiau žinomos minkštos datulės. Naudingesnės yra šviežios datulės, kurių įsigijus reikia jas laikyti šaldytuve.