Atnaujintas maisto produktų su GMO sąrašas

    0

    kukuru

    Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) vykdo genetiškai modifikuotų maisto produktų (GMO) kontrolę. Įvertinus riziką, iš trečiųjų šalių importuojamų sojų, kukurūzų, rapsų, medvilnės, ryžių, bulvių produktų mėginiai yra tiriami dėl genetiškai modifikuotų organizmų nustatymo.

     

     

    Lietuvoje leidžiama prekiauti tik Europos Sąjungos teisės aktais įteisintais genetiškai modifikuotais maisto produktais. Šiuo metu Europos Sąjungoje yra patvirtintos daugiau nei 30 genetiškai modifikuotų augalų veislių, leidžiamų naudoti maisto produktų gamybai. Tai 2 sojų pupelių, 5 – medvilnės, 6 – rapsų, daugiau nei 20 kukurūzų veislių.

    „Lietuvoje nėra prekiaujama genetiškai modifikuotomis vynuogėmis, mandarinais, bulvėmis. Vynuogės be kauliukų ir mandarinai, kurių žievelės atšokusios, o taip pat bulvės, kurios turi daugiau krakmolo – nėra genetiškai modifikuotos. Tai be genų inžinerijos sukurtos naujos veislės,  ilgametės selekcijos produktai“, – tvirtina VMVT Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.

    Per 2010 metų pirmąjį pusmetį VMVT inspektoriai importo metu atrinko 79 mėginius genetinei modifikacijai nustatyti. Buvo atrinkti konditerijos gaminiai, sojos, kukurūzų produktai, ryžiai, bulvės, makaronai, saldainiai, maisto papildai. Ištyrus laboratorijoje, nustatyti 6 pažeidimų atvejai, kai produktų sudėtyje buvo daugiau nei 5 % GMO. Šie pažeidimai buvo nustatyti turkiškuose konditerijos gaminiuose –: šokoladuose, saldainiuose, šokoladiniame kreme. Šių saldumynų lydinčiuose dokumentuose ir ženklinimo etiketėse nebuvo informacijos apie tai. Šių produktų (54,8 t) realizavimas buvo sustabdytas, nurodyta juos perženklinti teisės aktų nustatyta tvarka.

    2010 m. vykdant maisto tvarkymo subjektų kontrolę, buvo patikrintos 1 534 duonos ir pyrago įmonės, kulinarijos cechai, mokyklų darželių ir viešojo maitinimo įmonės, kuriose nustatyti 4 pažeidimų atvejai dėl genetiškai modifikuotų žaliavų (sojų aliejaus) naudojimo gamyboje. Gamintojams už neteisingai paženklintus maisto produktus ir gaminių receptūrose nenurodytas žaliavas su GMO, buvo taikytos administracinės nuobaudos.

    Parduotuvių tikrinimo metu buvo nustatytas vienas pažeidimas, kai buvo realizuojami šaldyti žuvų piršteliai, kurių etiketėse buvo klaidingai nurodyta, kad aliejuje „gali būti genetiškai modifikuotos sojos“. Minėtų produktų realizavimas buvo sustabdytas, nurodyta juos perženklinti,. atsakingiems darbuotojams buvo taikytos administracinės nuobaudos.

    VMVT nuolat rengia ir teikia informaciją visuomenei internetiniame puslapyje (www.vmvt.lt) bei žiniasklaidos priemonėse apie genetiškai modifikuotus maisto produktus. Šiuo metu patikslintas prekyboje esančių maisto produktų, kurių sudėtyje yra genetiškai modifikuotų organizmų, sąrašas:

    24 pavadinimų augaliniai aliejai, kurie pagaminti iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių arba kurių sudėtyje yra aliejaus, pagaminto iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių – Tautas, Aukselis, Grace, Jasmine, Brolio, Optima linija, Luccia, Omili, Huilor, Sodžiaus, Kolumbo, Saulutė, Augalinis aliejus, Oilio, Perla, Tėviškės, Caroli, Dolores, Lankų, Flarina, Karolina, Cento, Kooperacijos aruodai, Virtuosso.

    7 pavadinimų margarinai, tepūs riebalų mišiniai, kurių sudėtyje yra aliejaus, pagaminto iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių – Aukselis, Optima linija, Aima, Sodžiaus, Aiwa, Luxua light, Riebalų tepinys 25 procentų riebumo.
    31 pavadinimo saldumynai, kurių sudėtyje yra genetiškai modifikuotų sojų produktų – šokoladiniai kiaušiniai su siurprizu: ANL Heros, Toy Toy, Dino, Turto, ANL Hanny, Elvan, ANL My Chick, ANL Space, ANL Formula, Jungle, Focus, saldainiai su žaisliuku Chik&Duck, saldainiai Truffle su pūstų ryžių ir braškių, lazdyno riešutų kremo ir karamelės įdarais, Korėtoji saldžioji plytelė Schock, Safari, Chocair, dražė su kakava, susikramtomi saldainiai Toffix su vaisiniu įdaru, saldainiai Extrime, braškių, riešutų, kokoso skonio, saldainiai Prestij Napolitan, šokoladiniai saldainiai su ryžių trapučiais Olivija, šokoladiniai saldainiai Tvist, Volcano caramel, Wonderfull, Dream Coconut, Extra Princh.
    1 pavadinimo majonezas, kurio sudėtyje yra sojų aliejaus, pagaminto iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių – Sodžiaus Provanso (Vokietija).
    3 pavadinimų maisto papildai, kurių sudėtyje yra genetiškai modifikuotų sojų produktų – Hair / Skin / Nail Hard Kapsule (JAV),  Memortop (JAV), Power Multi Vit 90 Lithu (Kanada), Power vitamins for means (Kanada).
    1 pavadinimo skrudinta duona, kepta sojų aliejuje, pagamintame iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių – kepta duona su česnaku.
    96 pavadinimų kulinariniai gaminiai, kurių gamybai naudojamas aliejus, pagamintas iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių – mini varškės spurgos, puošti žagarėliai, varškės spurgos, čeburekai su mėsa, spurgos su daržovėmis, spurgos su mėsos įdaru, spurgos su džemu, spurgos su daržovėmis, kepti pyragėliai su grybais, beliašai, čeburekai, kibinai, Kijevo kotletai, kotletai Jūratė, Astra, lietiniai su džemu, lietiniai su varške, su faršu, lietiniai su vištienos krūtinėle, su džemu, su plikytu kremu, vištienos blynai, kepta vištienos file, vištienos vėrinukai, vištienos kepenėlių kepsneliai, pievagrybiai su žiediniais kopūstais, vištienos kotletukai su džiovintomis slyvomis ir abrikosais, kalakutienos maltinis, kiaulienos šnicelis, keptas karbonadas, naminiai balandėliai, rauginti kopūstai su dešrelėmis, egzotiškas kepsnys, įdaryti baklažanai, pakepinta kiauliena su svogūnais, užkepėlė „Mano mėgstamiausia“, keptos kepenėlės, fermentinio sūrio kepsnys, kepsnys „Kelmas“, netikras zuikis, „Šeduvos“ muštinis, maltinukas su sūriu, bulviniai laiveliai su faršu, su daržovėmis, lazanija, plovas, krabų lazdelės tešloje, žemaitiški blynai, tinginio cepelinai, bulvių plokštainis, vėdarai, salotos su špinatais, aštriosios morkų salotos, brokolių ir žiedinių kopūstų salotos, Pekino kopūstų, pupelių salotos, burokėlių salotos, krabų salotos su ryžiais, kaimiškos silkių salotos, morkų kopūstų salotos, brokolių ir žiedinių kopūstų salotos, gaivinančios salotos, egzotiškos salotos, lęšių salotos, salotos su rūkytomis kiaulių ausimi, salotos „Vasarėlė“, „Itališkos“ salotos, salotos „Gaiva“, salotos „Ruduo“, „Pavasarinės“ salotos, „Gardžiosios“ salotos, salotos „Svaja“, „Meksikietiškos“ salotos, šviežių daržovių salotos, pupelių salotos su pievagrybiais, vištienos salotos su ryžiais, silkių salotos „Egzotika“, marinuota silkė su svogūnais, silkė su majonezu ir pievagrybiais, žirniai su rūkytomis ausimis, kepta jūros lydeka, jūros lydekos file tešloje, tuno salotos, krevečių salotos su makaronais. Šiais produktais prekiaujama prekybos centruose. Visi šie yra suženklinti – vartotojas informuojamas apie gamyboje naudotą aliejų pagamintą iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių.

    „Šis genetiškai modifikuotų maisto produktų sąrašas nėra baigtinis, jis nuolat keičiasi, nes gamintojai sukuria vis naujų maisto produktų, kurių sudėtyje naudojamos genetiškai modifikuotos žaliavos ar produktai. Lietuvoje leidžiama prekiauti tik Europos Sąjungos (ES) teisės aktais įteisintais genetiškai modifikuotais maisto produktais. ES reikalavimai nenumato, kad ženklinant genetiškai modifikuotus maisto produktus, informacija būtų išskirta, paryškintomis raidėmis. Taip pat nereglamentuojama, kad genetiškai modifikuoti maisto produktai parduotuvėse būtų laikomi specialiose lentynose“, – teigė VMVT Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.

    206_600
    www.sxc.hu nuotr.
    {dybanners}33{/dybanners}

    Atsakyti:

    Prašome įrašyti komentarą
    Prašome įvesti vardą čia