Ukmergėje – trichineliozės protrūkis

    1656
    0
    kaiuler
    Atnaujinta: 2009.06.12 17:01
    Vilniaus visuomenės sveikatos centro vyr. gydytoja Elena Mirinavičienė vilkmerge.lt sakė: „Pirmos informacijos ateina, skaičiuojami nukentėjusieji, informacija tik gauta (8.30 val.), šiuo metu tariamasi ką daryti toliau”. Ukmergės Pirminės sveikatos priežiūros centro vyr. gydytoja Janina Galiauskienė patvirtino, kad vakar vakare greitosios pagalbos automobiliu du rajono gyventojai užsikrėtę trichinelioze išvežti į Vilniaus infekcinę ligoninę. Vienas ligonis į Vilnių nuvyko savo transportu. Vyr. gydytoja taip pat sakė, kad šiandien ryte į Pirminės sveikatos priežiūros centrą kreipėsi dar du užsikrėtę, ir keturi, kurie įtaria, kad ir jie ragavo užkrėstos mėsos.  J. Galiauskienė sakė, kad galutinė diagnozė bus nustatyta Vilniuje atlikus serologinį tyrimą.
    vilkmerge.lt
    www.sxc.hu nuotr.

    Remiantis lt.wikipedia.org šaltiniu, trichineliozė – parazitinė liga, kurią sukelia spiralinė trichina, priklausanti apvaliųjų kirmėlių klasei. Žmonės trichinelioze užsikrečia valgydami žalią ar nepakankamai termiškai apdorotą kiaulieną bei laukinių gyvūnų mėsą. Užsikrėtus, pirmieji simptomai atsiranda praėjus 1-2 dienai po infekcijos. Simptomai išryškėja praėjus 2-8 savaitėms.
    Atnaujinta 15:15: Vilniaus apskrities ir Ukmergės rajono VMVT specialistai, atlikę pirminį tyrimą, nustatė, kad rūkyta šernienos dešra buvo pagaminta UAB „Alekniškis“ mėsos perdirbimo ceche, esančiame Širvintų rajone.

    Nedelsiant patikrinus UAB „Alekniškis“ mėsos perdirbimo įmonę, nustatyta, kad 56,8 kg šernienos buvo gauta iš „Lėno“ medžiotojų klubo, iš šios mėsos buvo pagaminta 40 kg karšto rūkymo dešrų, kurios sugražintos medžiotojams. Šerniena trichineliozės atžvilgiu buvo ištirta įgaliotos Ukmergės rajono veterinarijos gydytojos, trichinelių nebuvo nustatyta.

    Vilniaus apskrities ir Ukmergės rajono VMVT inspektoriai nustatė, kad UAB „Alekniškis“ neturi maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo žvėrienos perdirbimui, todėl ši įmonės veikla sustabdyta. Įmonės direktoriui surašytas administracinės teisės pažeidimų protokolas.

    Paimti šernienos dešros mėginiai išvežti tyrimui į Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratoriją.

    Tyrimas tęsiamas.
    vet.lt
    Atnaujinta 15:50: Pasak Vilniaus visuomenės sveikatos centro Ukmergės skyriaus vedėjos Elenos Mirinavičienės, iki birželio 11 d. 12 val. gauti 8 skubūs pranešimai apie įtariamus ukmergiškius, susirgusius trichinelioze. Keturi skubūs pranešimai gauti iš Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros įstaigų, kur medicininės pagalbos kreipėsi susirgę gyventojai, kiti keturi – iš VšĮ Respublikinės tuberkuliozės ir infekcinių ligų universitetinės ligoninės, kur susirgusieji kreipėsi ir buvo hospitalizuoti.
    Visi susirgusieji  – Ukmergės rajono gyventojai: keturi vyrai ir keturios moterys. Vienas susirgęs –  nepilnametis, kitų amžius nuo 29 iki 56 metų. Ligoniai skundžiasi aukšta temperatūra, dideliu bendru silpnumu, „kaulų laužymu“, veido patinimu, odos bėrimu. Įtariama, kad susirgimas išplito per užkrėstą šernieną, kurią valgė apklausti ligoniai. Su kokiu nors pobūviu susirgimai nesiejami. Šiuo metu vykdomas protrūkio epidemiologinis epizootologinis tyrimas, analizuojami gauti duomenys, apklausiami ligoniai ir jų šeimų nariai, norint nustatyti protrūkio priežastį.
    Sekančią savaitę planuojama atlikti kraujo serologinius tyrimus asmenims, kurie valgė įtariamą maistą ir galėjo užsikrėsti,  bet kol kas nejaučia susirgimo požymių.
    Vilniaus visuomenės sveikatos centro Ukmergės skyriaus specialistai primena rajono gyventojams, kad negalima valgyti nepatikrintos kiaulienos ir šernienos. Net jei gyvūnas atrodo sveikas, vis tiek skerdieną reikia patikrinti veterinarijos laboratorijoje. Tik gavus atsakymą, kad skerdiena neužkrėsta trichinelėmis, ją galima vartoti maistui.
    Taip pat norime įspėti Ukmergės rajono gyventojus ir jų svečius, kurie gegužės – birželio mėnesį valgė kiaulienos ar šernienos produktus Ukmergės rajone ir jaučia neįprastus sveikatos sutrikimus, – kuo skubiau kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą.
    Atnaujinta: 2009.06.12 11:42: Per parą užsikrėtusių trichinelioze padaugėjo iki 21 gyventojo. Tarp susirgusių yra 10 moterų ir 11 vyrų, iš jų 3 nepilnamečiai. 14 susirgusiųjų gydomi Vilniaus infekcinėje ligoninėje, kiti gydosi namuose, – informavo Vilniaus visuomenės sveikatos centro vyr. gydytoja Elena Mirinavičienė. Ji taip pat sakė, kad susirgusieji užsikrėtė ne kokiame nors pobūvyje, o namuose. „Dešros savininkas buvo dosnus ir daug ką pavaišino užkrėstomis dešromis” – sakė gydytoja.
    Atnaujinta: 12:43: Lietuvoje pagrindinis trichineliozės šaltinis yra infekuota trichinelėmis kiauliena ir dažniausiai privačiuose šeimyniniuose ūkiuose užaugintų kiaulių mėsa, kuri nebuvo tikrinta dėl trichineliozės. Tokie židiniai dažniausiai būna išplitę ir apima nemažą užsikrėtusių žmonių skaičių, nes dažnai, ypač prieš šventes, skerdiena padalinama giminėms, pavaišinami draugai ir kaimynai.
    Žmonės šia helmintoze užsikrečia vartodami žalią ar nepakankamai šiluminiai apdorotą užsikrėtusių gyvūnų mėsą, kurioje yra cistų su trichinelių lervomis. Užsikrėtus, pirmieji ligos požymiai gali pasirodyti po 3 ar tik po 45 dienų. Tai priklauso nuo užkrėstos mėsos valgymo dažnumo ir kiekio, mėsos paruošimo būdo (rūkyta, sūdyta, kepta ar žalia), patekusių lervų skaičiaus ir jų gyvybingumo bei žmogaus individualaus jautrumo infekcijai.
    Liga pasireiškia įvairiais požymiais. Ligos pradžioje, kai kirmėlės yra žarnyne, skauda pilvą, kyla šleikštulys, vėmimas, viduriavimas. Vėliau, lervoms migruojant į raumenis (1–2 savaites po užsikrėtimo), atsiranda veido ir akių pabrinkimai (edemos), vystosi akių junginės uždegimas, pakyla temperatūra, atsiranda raumenų skausmai, odos bėrimai, nemiga. Esant sunkiai ligos eigai, gali vystytis plaučių uždegimas, širdies nepakankamumas. Esant lengvai infekcijai, ligos simptomų gali ir nebūti. Vaikams dažniau nei suaugusiesiems trichineliozės eiga būna lengva.
    Ką reikėtų daryti norint išvengti užsikrėtimo trichinelioze?
    • Svarbiausia tikrinti užaugintų kiaulių ar sumedžiotų šernų skerdieną dėl trichineliozės. Reikia nupjauti gabaliuką (apie 100 gramų) raumenų (geriausiai diafragmos, liežuvio, tarpšonkaulinių raumenų) ir nunešti į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos laboratoriją. Tik gavus neigiamą atsakymą galima vartoti mėsą maistui.

    • Nepirkite nelegaliai pardavinėjamos šalia turgaviečių mėsos, nesusigundykite pigesne mėsa. Į turgavietes patenka mėsa patikrinta dėl trichineliozės, tačiau jeigu jums kilo įtarimų, paprašykit, kad jums parodytų veterinarijos laboratorijos spaudą ant mėsos.

    • Svarbu ir mėsos paruošimo būdas. Mažiau pavojinga yra valgyti troškintą ar virtą mėsą. 250 gramų dydžio mėsos gabaliukus reikia virti 1–1,5 valandos. Aukštoje temperatūroje trichinelės žūna gana greitai, jei karštis jas paveikia tiesiogiai. Kai patiekalams ruošti naudojami dideli mėsos gabalai, juose esančios lervos nepakankamai paveikiamos temperatūros ir gabalo viduje lieka gyvybingos. Taip pat trichinelės išlieka gyvybingos, jei mėsa rūkoma, sūdoma ir panašiai. Žaliai ir virtai mėsai reikia naudoti atskiras pjaustymo lenteles, po žalios mėsos malimo mėsmalę gerai išplauti, nuplikyti karštu vandeniu ir tik tada naudoti kitų produktų malimui.

    • Graužikai yra pagrindiniai trichineliozės platintojai gamtoje, todėl būtina ūkiuose naikinti graužikus.

    • Kiaules gali užkrėsti ir medžiotojai, kai jie laukinių gyvūnų mėsa šeria savo kiaules. Todėl griežtai draudžiama kiaules šerti žaliomis medžioklės laimikių atliekomis, kurios gali būti užkrėstos trichinelėmis.

    • Sumedžiotų arba kritusių laukinių plėšrūnų, graužikų, valkataujančių šunų ir kačių lavonus reikia sudeginti arba giliai užkasti, kad jų nesuėstų kiaulės ar kiti laukiniai gyvūnai.


    Atnaujinta: 17:01: Vilniaus apskrities ir Ukmergės rajono valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų inspektorių nurodymu Ukmergės medžiotojų būreliai informavo gyventojus (kuriems buvo pateikta nesaugi dešra) ir surinko iš jų, sunaikino apie 4 kg užkrėstos trichinelėmis šernienos dešros.
    Ukmergės rajono VMVT išsiaiškino, kad mėsos perdirbimo įmonei UAB „Alekniškis“ (kuri neturėjo tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo žvėrienos perdirbimui) buvo pateikta dviejų šernų mėsa. Vieno medžiotojo būrelio sugautas laimikis buvo ištirtas ir nenustatyta trichinelių, kito būrelio atvežtas šernas buvo neištirtas. Todėl darytina išvada, kad iš abiejų šernų mėsos buvo pagaminta nesaugi dešra.
    Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištyrus šernienos dešros mėginius  patvirtinta, kad mėsa nesaugi – nustatyta trichinelių.

    Apie šį įvykį informuotas Ukmergės rajono policijos komisariatas ir rajono medžiotojų vadovybė.

    Iš viso iki šios dienos užregistruoti 29 trichinelioze susirgę gyventojai. Visi ligoniai Ukmergės gyventojai. Apie tolesnio tyrimo rezultatus informuosime papildomai.

    Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena gyventojams, kurie augina ir namuose skerdžia kiaules, taip pat medžiotojams, jog būtina kiekvieną jų paskerstą kiaulę ar sumedžiotą šerną ištirti dėl trichineliozės. Taip pat derėtų atsiminti, kad vaišindami draugus ar kaimynus kiaulienos ar šernienos produktais, kurie pagaminti iš veterinarijos gydytojo nepatikrintos mėsos, ligos atveju užsitraukiate ne tik moralinę, bet ir teisinę atsakomybę.
    Tyrimą dėl trichineliozės galima atlikti teritorinių valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų diagnostikos kabinetuose arba kreiptis į privačius veterinarijos gydytojus. Tyrimus privalu atlikti ir  kiekvienam mėsą parduoti besirengiančiam ūkininkui.

    Visa skerdyklose skerdžiamų kiaulių mėsa tikrinama dėl trichineliozės Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nustatyta tvarka. Tyrimui atlikti reikia kiaulės ar šerno skerdenos diafragmos, o jei diafragmos nėra – tarpšonkaulinių ar kramtomųjų raumenų mėginių.

    Atsakyti:

    Prašome įrašyti komentarą
    Prašome įvesti vardą čia