Pradinis Gyvenimas Receptai Moliūgų nuotykiai virtuvėje: drąsūs skoniai ir netikėti sprendimai

Moliūgų nuotykiai virtuvėje: drąsūs skoniai ir netikėti sprendimai

27
0

Spalvingas ir jaukus ruduo dažnai neįsivaizduojamas be moliūgų – jų ryški oranžinė spalva, sodrus skonis ir universalumas virtuvėje daro šią daržovę vienu populiariausių šaltojo sezono ingredientų. Tačiau moliūgas – tai ne tik sriubos ar saldūs pyragai. Modernioje kulinarijoje ši daržovė virsta tikru stebuklu, kuriant netikėtus skonių derinius, galinčius nustebinti net ir patyrusį gurmaną, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

Sveikatos lobis lėkštėje

Be savo universalumo moliūgas išsiskiria ir maistine verte, kuri daro jį ne tik skaniu, bet ir sveiku pasirinkimu. Moliūguose yra didžiulis kiekis beta-karoteno – tai natūralus pigmentas, kuris organizme virsta vitaminu A. Šis vitaminas yra labai svarbus gerai regai, odos sveikatai bei imuninės sistemos stiprinimui. Ši daržovė taip pat yra geras vitamino C šaltinis, kuris irgi svarbus imuniteto stiprinimui, padeda apsisaugoti nuo infekcijų. Moliūgus dietologai giria ir dėl to, kad juose gausu skaidulų, kurios gerina virškinimą ir suteikia sotumo jausmą.

Ne tik sriuboms ar Helovino dekoracijoms

Daugeliui moliūgas asocijuojasi su trintomis sriubomis arba dekoracijomis ir skaptavimu per Heloviną. Tačiau šios rudens daržovės sodrus, šiek tiek saldus skonis puikiai dera tiek saldžiuose, tiek pikantiškuose patiekaluose, o įvairios tekstūros – nuo minkštos iki traškios – suteikia daug kūrybinių galimybių virtuvėje.

Moliūgas puikiai dera su aštriais prieskoniais, pavyzdžiui, ciberžole, čili, imbieru ir net česnaku. Be to, pikantiškuose patiekaluose moliūgo švelnus saldumas puikiai subalansuoja intensyvius skonius, todėl jis gali tapti puikiu priedu prie kario, troškinių ar net rizoto.

Norintiems maitintis sveikiau, moliūgas gali būti naudojamas kaip sveikesnė riebalų alternatyva kepiniams. Pavyzdžiui, įvairių pyragų receptuose vietoj sviesto arba aliejaus galima naudoti moliūgo tyrę, taip sumažinant kalorijų kiekį ir padidinant patiekalo maistinę vertę. Be to, moliūgų tyrė padaro kepinius ne tik minkštesnius ir sodresnius, bet ir praturtina juos vitaminais bei skaidulomis.

Žinoma, kalbant apie moliūgų naudą, negalima pamiršti ir šios oranžinės daržovės sėklų – jos taip pat yra vertingas maistinis produktas. Keptos moliūgų sėklos – puikus sveikas užkandis, turtingas baltymais, skaidulomis, mineralais magniu ir cinku bei sveikaisiais riebalais. Todėl tikrai verta išnaudoti visas moliūgo dalis ir taip dar labiau praturtinti savo mitybą.

Kūrybiški skonių atradimai

Turbūt dažnuose namuose jaukūs rudens vakarai neapsieina be sezoninių skanėstų, o moliūgas čia tampa svarbiu simboliu. „Lidl“ kulinarijos ekspertai siūlo originalius ir kūrybingus receptus iš moliūgų, kurie ne tik papuoš stalą, bet ir įtrauks į smagų gaminimo procesą.

Šiuose receptuose bus naudojama moliūgų tyrė, kurią galima pasiruošti iš anksto. Jei nežinote, kaip tai padaryti, sekite instrukcijas:

Moliūgą nulupkite ir supjaustykite mažais gabalėliais, troškinkite garuose arba orkaitėje, kol jis taps minkštas. Tada sutrinkite į vientisą masę.

Moliūgo ir mėlynojo sūrio pica

Reikės:

1 picos tešlos pagrindo

300 g moliūgo (supjaustyto plonais griežinėliais arba mažais kubeliais)

100 g mėlynojo pelėsinio sūrio

100 g tarkuoto mocarelos sūrio

1–2 šaukštų alyvuogių aliejaus

1 arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių arba šviežio rozmarino

Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį

1 raudonojo svogūno (supjaustyto plonais griežinėliais)

Saujos smulkintų graikinių riešutų

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Supjaustytus moliūgo gabalėlius apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, pipirais ir čiobreliais (arba rozmarinu). Išdėliokite moliūgą ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite apie 15–20 minučių, kol jis taps minkštas ir šiek tiek apskrus.

Kol moliūgas kepa, pasiruoškite picos tešlą. Apšlakstykite ją alyvuogių aliejumi, kad pagrindas iškeptų traškiai. Ant viršaus išdėliokite tarkuotą mocarelą, tolygiai paskirstykite keptus moliūgų gabalėlius ir plonus raudonojo svogūno griežinėlius.

Dabar belieka užbarstyti smulkintą mėlynąjį sūrį, pridėti smulkintų graikinių riešutų. Pašaukite picą į orkaitę ir kepkite apie 10–15 minučių 200 laipsnių temperatūroje, kol tešla taps auksinė ir sūris ištirps bei švelniai apskrus.

Iškepusią picą išimkite iš orkaitės ir leiskite jai šiek tiek atvėsti.

Moliūgų tiramisu

Reikės:

400 g moliūgų tyrės

250 g maskarponės sūrio

300 ml plakamosios „Pilos“ grietinėlės

100 g cukraus

1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto

1 arbatinio šaukštelio cinamono

1/2 arbatinio šaukštelio malto muskato riešuto

1/2 arbatinio šaukštelio malto imbiero

200 ml šaltos stiprios kavos arba espreso

2 šaukštų klevų sirupo

24 biskvitinių sausainių

Kakavos miltelių (pabarstymui)

Moliūgų tyrę sumaišykite su cukrumi, vanilės ekstraktu, cinamonu, malto muskato riešutu ir imbieru. Gerai išmaišykite, kad prieskoniai tolygiai pasiskirstytų. Tuomet įmaišykite maskarponės sūrį į moliūgų tyrę, kol masė taps vientisa ir kreminė.

Išplakite grietinėlę. Ją irgi atsargiai įmaišykite į moliūgų ir maskarponės mišinį, kad kremas išliktų lengvas ir purus.

Pereikite prie sausainių. Sumaišykite šaltą kavą su klevų sirupu. Kiekvieną sausainį greitai panardinkite į kavą, bet nereikia mirkyti per ilgai, kad sausainiai per daug nesuminkštėtų.

Stačiakampėje arba kvadratinėje kepimo formoje (maždaug 20×20 cm dydžio) pradėkite ruošti tiramisu ir pirmiausiai išdėliokite vieną sluoksnį kavoje mirkytų sausainių. Ant jų paskirstykite pusę moliūgų kremo. Uždenkite dar vienu sausainių sluoksniu ir ant viršaus užtepkite likusį moliūgų kremą.

Deserto viršų pabarstykite kakavos milteliais. Palikite tiramisu šaldytuve mažiausiai 4–6 valandoms arba per naktį, kad visi skoniai tolygiai susimaišytų.

Išėmę desertą iš šaldytuvo patiekite jį šaltą. Galite papuošti moliūgo sėklomis, cinamonu ar šviežiais vaisiais.

Moliūgų prieskonių kakava

Reikės:

2 šaukštų moliūgų tyrės

1 šaukšto kakavos miltelių

1 šaukšto cukraus arba klevų sirupo

250 ml „Pilos“ pieno (galima naudoti augalinį pieną)

1/2 šaukštelio cinamono

Žiupsnelio muskato ir gvazdikėlių

Plaktos grietinėlės ir šokolado drožlių (dekoravimui)

Puode sumaišykite moliūgų tyrę, kakavos miltelius, cukrų ir prieskonius. Įpilkite pieną ir nuolat maišydami kaitinkite viską ant vidutinės ugnies, kol mišinys taps karštas, bet neužvirs.

Gerai suplakite mišinį, kad kakava ir moliūgas tolygiai susimaišytų. Supilkite karštą gėrimą į puodelį ir ant viršaus uždėkite plaktos grietinėlės bei šokolado drožlių.

Moliūgų saldainiai

Reikės:

500 g moliūgų tyrės

200 g cukraus

1 šaukšto citrinos sulčių

1 šaukštelio cinamono

1/4 šaukštelio malto imbiero

30 g želatinos

100 ml vandens

Cukraus pabarstymui

Į puodą įdėkite moliūgų tyrę, cukrų, citrinos sultis, cinamoną ir maltą imbierą. Gerai sumaišykite visus ingredientus. Želatiną ištirpinkite šaltame vandenyje ir leiskite išbrinkti, tada pašildykite ant silpnos ugnies, kol ištirps.Kai želatina bus paruošta, supilkite ją į moliūgų masę. Viską gerai išmaišykite, kol masė taps vientisa ir tiršta.

Gautą mišinį supilkite į kvadratinę arba stačiakampę formą, išklotą kepimo popieriumi, arba silikoninę formelę. Gražiai išlyginkite viršų. Palikite viską atvėsti kambario temperatūroje, tada perkelkite į šaldytuvą ir leiskite sustingti bent 2–3 valandas (geriausia per naktį).

Kai masė bus sustingusi, išimkite ją iš formos ir supjaustykite mažais kvadratėliais arba kitais norimos formos gabalėliais. Jei norite, galite kiekvieną kubelį apvolioti cukruje, kad saldainiai įgautų traškų išorinį sluoksnį.

Šie moliūgų saldainiai gali būti laikomi hermetiškame inde šaldytuve iki savaitės. Jie puikiai tiks kaip sveikas saldumynas ar desertas. Skanaus!

Spalvingų moliūgų bei kitų šviežių produktų rasite visose 76 „Lidl“ parduotuvėse 28 šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse, Nemenčinėje, Gargžduose ir Molėtuose.

Atsakyti:

Prašome įrašyti komentarą
Prašome įvesti vardą čia