Pradinis Lietuvos naujienos Nuo lapkričio 1 dienos statybą leidžiančio dokumento išdavimas trumpės pusmečiu

Nuo lapkričio 1 dienos statybą leidžiančio dokumento išdavimas trumpės pusmečiu

20
0

Lietuvoje kasmet išduodama apie 13 tūkstančių statybą leidžiančių dokumentų. Aplinkos ministerijos atlikta analizė rodo, kad statybą leidžiančio dokumento išdavimas Vilniuje skaičiuojant nuo projektinių pasiūlymų patvirtinimo iki statybą leidžiančio dokumento išdavimo užtrunka šiek tiek daugiau negu pusmetį – 185 dienas. Panaši situacija ir kituose miestuose. Kaune ši procedūra užtrunka 162 dienas, Klaipėdoje – 187, Šiauliuose – 179, Panevėžyje – 191, Marijampolėje – 197, Alytuje – 157.

Tačiau norint pateikti prašymą gauti statybą leidžiantį dokumentą būtina atlikti daug laiko užimančių formalumų: patvirtinti projektinių pasiūlymų rengimo užduotį, gauti prisijungimo sąlygas, parengti projektinius pasiūlymus, juos aptarti su visuomene, gauti projektinių pasiūlymų patvirtinimą bei specialiuosius reikalavimus, parengti techninį projektą. Tai irgi gali užtrukti iki pusmečio.  Ir tik tuomet pateikiamas prašymas dėl statybą leidžiančio dokumento išdavimo.

„Jau kitą savaitę įsigaliosiančios Statybos įstatymo pataisos sutrumpins statybą leidžiančių dokumentų išdavimo terminus. Tai ypač aktualu didiesiems miestams, kuriuose vyksta labai daug statybų. Nuo lapkričio 1 d. vietoje trijų esamų projektavimo etapų lieka du – projektinių pasiūlymų ir techninio darbo projekto. Statybą leidžiantis dokumentas bus išduodamas po projektinių pasiūlymų stadijos, taip bus išvengta besidubliuojančių tikrinimų savivaldybėse ir kitose institucijose“, – sako aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Anot ministro, 20-30 tūkst. per metus sumažės statybos srityje priimamų administracinių sprendimų  skaičius. Bus taupomos privačių statytojų lėšos, biudžeto lėšos, mažės valstybės dalyvavimas ir didės ekspertų įsitraukimas, jie dalinsis atsakomybe su valstybės institucijomis.

Savivaldybėse nebereikės tvirtinti projektinių pasiūlymų rengimo užduoties ir pačių projektinių pasiūlymų. Be to, pasikeitus reikalavimams mažės ir statybą leidžiančių dokumentų skaičius, nes kai kuriais atvejais tokių dokumentų nebereikės.

Kaip rodo Aplinkos ministerijos surinkti duomenys, Vilniaus miesto savivaldybės administracija per pusantrų metų gavo apie 12,7 tūkst. su statybomis susijusių prašymų. Vieno tokio prašymo nagrinėjimas vidutiniškai užtruko 88 dienas, jis patenkintas vidutiniškai tik iš 3,22 karto. Iš pirmo karto buvo patenkinta tik  2 216 prašymų (vos 7 proc.).

Panaši situacija yra ir Kauno miesto savivaldybėje: per pusantrų metų gauta 5,17 tūkst. prašymų, vidutiniškai vienas prašymas buvo nagrinėjamas 82 dienas, o iš pirmo sykio patenkinta tik 1 352 prašymai (16 proc.).

Savivaldybių teigimu, daug su statybomis susijusių prašymų atmetama dėl projektuotojų klaidų, o netikslumai ne visada ištaisomi iš pirmo karto. Į šį terminą įskaičiuojamas ir laikas, kurį projektuotojai sugaišta taisydami klaidas.

Įsigaliojus naujajai tvarkai prašymų išduoti SLD pateikimas bus paprastesnis, kadangi nereikės atlikti dalies dabar reikalaujamų procedūrų iki prašymo pateikimo, su prašymu teikiamų projektinių pasiūlymų apimtis bus mažesnė, jų nagrinėjimas spartės.

Atsakyti:

Prašome įrašyti komentarą
Prašome įvesti vardą čia