Gausėjantis obuolių derlius tiesiog kviečia vis dažniau kepti aromatingus pyragus. Visgi, kartais nesinori nei daug laiko leisti virtuvėje, o gal ir tesinori vos kelių saldžių obuolinių kąsnelių. „Iki“ konditeris Thierry Lauvray siūlo išbandyti netradicinį rudeniu tiesiog kvepiantį desertą – saldžius ryžių miltų lapų suktinukus. Jiems pagaminti reikės tik 5 nebrangių ingredientų, o laiko nesugaišite daug.
Atskleidė mylimiausią obuolių rūšį
Obuoliai ištisus metus yra vienas populiariausių vaisių pirkinių krepšeliuose, o rudenį perkami ypač gausiai, pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Ji išduoda, kad lietuviai turi aiškius favoritus plačioje obuolių rūšių įvairovėje.
„Patys populiariausi – sveriami obuoliai „Šampion“, kurie yra sultingi, švelnaus skonio ir pasižymi ypač skaniu cukrų ir rūgščių deriniu. Jie mėgstami ir dėl to, kad tinka vartoti visaip – valgyti šviežius, spausti sultis, kepti. Po jų rikiuojasi auksinės spalvos „Golden“ ir saldieji „Delikatesas“. Statistika išduoda ir lietuvių smalsumą, mat noriai išbandomos ir naujai pasirodžiusios obuolių rūšys, – pastebi V. Budrienė.
Nepalikite obuolių ant spintelės
Kad parsineštais obuoliais namuose būtų galima mėgautis ilgiau, svarbu juos ir tinkamai laikyti. Teisingai tai darant, net ir šiandien nusipirktus vaisius galėsite valgyti kelis mėnesius, sako „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.
„Ideali vieta – rūsys. Obuolius rekomenduojama laikyti medinėse dėžėse, išklotose laikraščiu, jie neturėtų būti uždengti. Jeigu yra galimybė, patalpoje pravartu palikti pravirą langą, kad į rūsį patektų šiek tiek šviežio oro. Jeigu rūsio neturite, nepalikite jų dubenyje ant spintelės. Obuoliai išliks švieži ir traškūs, jei bus laikomi šaldytuve. Geriausia juos dėti į vaisių ir daržovių stalčių, kurį turi dauguma šaldytuvų. Šioje vietoje puikios būklės jie išsilaikyti gali ir iki kelių mėnesių“, – pataria vaisių žinovė.
Ji įspėja, kad su šiais iš pirmo žvilgsnio kietais vaisiais reikia elgtis atsargiai – bet koks obuolių sumušimas ar žievelės įtrūkimas sutrumpina jų galiojimo laiką. Taip pat verta prisiminti, kad daugiausia vitaminų slypi iškart po jų žievele, todėl ją naudingiau suvalgyti nei vaisius lupti.
Greitas, pigus ir lengvas desertas – cinamoniniai obuolių suktinukai
„Spring rolls“ – daržovių suktinukai ryžių miltų lapuose – Lietuvoje pastaraisiais metais tapę pamėgtu nebrangiu ir organizmo neapsunkinančiu užkandžiu. Ar jie gali būti ir saldūs? Niekas tam neužkerta kelio, įsitikinęs virtuvėje eksperimentuoti mėgstantis „Iki“ konditeris Thierry Lauvray.
„Panaudojus vos kelis prieskonius – cinamoną ir cukrų, lengvai sukursite tradicinį obuolių pyragą primenantį kvapą ir skonį. Jeigu norite dar labiau palepinti pojūčius, galima įdėti ir vanilės ankšties minkštimo. Tuomet vertėtų naudoti ir mažiau cukraus. Iškepusius suktinukus galite valgyti vienus, taip pat jie derės su ledais ar vaniliniu padažu“, – pataria Th. Lauvray.
Reikės: 4-6 obuolių, 1/3 puodelio rudojo cukraus, 1 šaukštelio cinamono, ryžių miltų popieriaus, 2 šaukštų sviesto, aliejaus kepimui. Papildomai galite panaudoti ir vanilės ankštį.
Gaminame:
- Nulupkite obuolius ir supjaustykite kubeliais. Puode išlydykite sviestą, sudėkite obuolius, cukrų ir cinamoną (jeigu naudojate – ir vanilės ankšties minkštimą). Uždenkite ir palikite troškintis (apie 10 min.), retkarčiais pamaišydami. Tada atidenkite ir palikite kuriam laikui atvėsti.
- Paruoškite ryžių popierių pagal ant pakuotės pateiktus nurodymus (paprastai juos reikia šiek tiek pamirkyti vandenyje arba tik sudrėkinti). Į vidurį įdėkite šiek tiek obuolių įdaro. Užlenkite viršų ir apačią, tuomet susukite cigaro forma. Būkite atsargūs – nesuplėšykite popieriaus.
- Keptuvėje gerai įkaitinkite aliejų ir suktinukus kepkite po 3-4 minutes iš kiekvienos pusės. Iškepusius išimkite ant popierinio rankšluosčio. Tuomet galite dar šiek tiek pabarstyti cinamonu – ir patiekite.