Žuvis yra vienas iš sveikiausių maisto produktų, kuriuos galite valgyti, nes joje gausu svarbių maistinių medžiagų, tokių kaip baltymai ir vitaminas D. Žuvis taip pat yra puikus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, kuris turi daugybę privalumų, tokių kaip kraujospūdžio ir cholesterolio mažinimas, priemonė kovoti su depresija ir kylančiu nerimu, skatina smegenų sveikatą, gali pagerinti kaulų ir sąnarių būklę ir dar daugiau. Aukštos kokybės žuvies ir jūros gėrybių produkcija pasirūpinti galite čia: https://fishwish.eu/saldyta-zuvis-juros-gerybes-internetu/.
Kalbant apie žuvį, dažnai yra diskutuojama apie lauke sugautų žuvų ir ūkyje užaugintų žuvų skirtumus. Taigi, šiame straipsnyje glaustai aptarsime, kodėl geriau rinktis laukinę žuvį ir jūros gėrybes, užuot valgius ūkiuose užaugintą produkciją.
Ūkiuose užauginta produkcija
Labiausiai paplitusios ūkyje auginamos žuvys yra lašišos, ešeriai, menkės, tilapijos ir šamai. Kaip ir ūkyje auginamos karvės, taip auginamos žuvys gyvena mažose, perpildytose patalpose – paprastai aptvaruose ar narvuose, panardintuose ežeruose, tvenkiniuose ir kituose sūraus vandens telkiniuose, bet kartais net sausumoje. Kita vertus, tradiciniais būdais sugautas laukines žuvis žvejai sugauna natūralioje jų buveinėje.
Ūkyje auginamos žuvys dažnai yra šeriamos antibiotikais ir apdorojamos pesticidais, kad būtų išvengta ligų ir kitų nemalonių problemų, dažnai pasitaikančių tokiomis aplinkybėmis augančių žuvų gretose. Kai kurie pesticidai yra tokie stiprūs ir mirtini, kad kartais užmuša jų paveiktas žuvis. Ūkyje užaugintose žuvyse paprastai yra mažesnis maistinių medžiagų kiekis, o šiose žuvyse esančios omega-3 riebalų rūgštys mūsų organizme nėra įsisavinamos taip sklandžiai esančios laukinėse žuvyse.
Kita ūkyje užaugintų žuvų problema yra ta, kad jos dažniausiai būna nenatūraliai riebesnės, nes neturi tiek daug vietos judėti. Dėl to jose yra didesnė omega-6 rūgščių, kurios laikomos polinesočiaisiais riebalais, koncentracija. Jei suvartojate per daug šio tipo riebalų, galite padidinti širdies ligų, vėžio, depresijos ir kitų neigiamų šalutinių poveikių riziką.
Mokslininkų duomenimis, ūkiuose auginamose žuvyse taip pat yra daugiau teršalų, kurių sudėtyje yra galimai kancerogeninių cheminių medžiagų) ir dioksinų. Dioksinas yra toksiška cheminė medžiaga, kuri, kaip žinoma, prisideda prie rizikos sukelti onkologines ligas ir daugeliui metų nusėda žmogaus organizme.
Kuo naudingos laukinės žuvys?
Turbūt vieninteliai bendri požymiai, siejantys laukines tradiciniais būdais sugautas žuvis ir ūkyje užaugintas žuvis, yra tai, kad jos turi tą patį baltymų ir magnio kiekį. Tačiau natūralioje gamtoje sugautos žuvys turi kur kas daugiau privalumų.
Mažiau riebalų
Kadangi laukinės žuvys nėra laikomos ankštoje aplinkoje, pavyzdžiui, aptvaruose ar narvuose, jos turi kone perpus mažiau riebalų nei ūkyje auginamos žuvys. Įsidėmėkite: kai kurie sotieji riebalai yra svarbūs ir būtini mūsų organizmams, bet tik sveikais kiekiais.
Saugesnės mūsų sveikatai
Kadangi natūraliose gyvenvietėse sugautos žuvys nėra priverstinai šeriamos antibiotikais ir pesticidais, jose nėra kenksmingų toksinų ir cheminių medžiagų, kaip, pavyzdžiui, ūkiuose užaugintose žuvyse. Įsivaizduokite, ką tie patys teršalai, kuriais yra šeriamos dirbtinai užaugintos žuvys, ilgainiui gali padaryti jūsų sveikatai.
Etiškesnis pasirinkimas
Šiais laikais daugelis nerimauja dėl auginamų žuvų poveikio aplinkai ir nemalonių sąlygų, kuriomis joms tenka gyventi. Šios diskusijos apima ir kitus maistui auginamus gyvūnus – nuo kalakutų ir vištų iki karvių ir kt. masiškai auginamų gyvūnų.
Prieš vartodami žuvį ir kitas jūros gėrybes, įsitikinkite, kad tai natūraliose jų buveinėse sugauta ekologiška produkcija. Laukinė lašiša, menkė, arktinė palija, ,,Matjes” silkė iš FishWish.eu.
Jeigu domina internetinė enciklopedija apie skirtumus: kuoskiriasi.lt