Jeigu po Velykų liko margučių ar tiesiog virtų kiaušinių – neskubėkite jų išmesti. Tai maistingas produktas, galintis skrebutį paversti išskirtiniu užkandžiu, o salotas praturtinti nepaprastu skoniu. Virtus kiaušinius rekomenduojama suvalgyti per kelias dienas, tad maisto gamybos ekspertė dalinasi keliais lengvai pagaminamais patiekalų receptais, kuriems prireiks po švenčių likusių margučių.
Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė, pastebi, kad kasmet maždaug per dvi savaites iki Velykų kiaušinių pardavimai šokteli apie 50 proc., palyginti su metų pradžia. Šiuo laikotarpiu aktyviau nei įprastai perkami visų kategorijų kiaušiniai.
„Nepaisant Velykinio suaktyvėjimo, kiaušiniai yra kasdienio vartojimo prekė, kuri pirkėjų krepšelio nepalieka visus metus, todėl nuolat rūpinamės asortimento įvairove. Stebėdami klientų įpročius, matome, kad jie dažniausiai renkasi M ir L dydžio rudus vištų kiaušinius, kurie sudaro didžiąją dalį kiaušinių pardavimų. Vis dėlto fiksuojame ir pokyčių – šiemet pirmąjį ketvirtį ekologiškų kiaušinių buvo nupirkta 13 proc. daugiau, o laisvai laikomų vištų kiaušinių – net 60 proc. daugiau nei tuo pačiu metu praėjusiais metais“, – pastebėjimais apie pirkėjų įpročius dalijasi E. Dapkienė.
Kokius margučius naudoti maistui?
Brigita Baratinskaitė, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto departamento gamybos direktorė, atkreipia dėmesį, kad iškart nesuvalgytus virtus kiaušinius dar kelias dienas galima naudoti kaip ingredientą kituose patiekaluose. Svarbu nelaikyti virtų kiaušinių ilgiau nei 3 paras.
„Po Velykų dažniausiai lieka nesuvalgytų margučių, kuriuos vis dar galima paversti gardžiais patiekalais bei užkandžiais. Tiesa, maistui patartina naudoti natūraliomis priemonėmis arba valgomaisiais dažais margintus kiaušinius. Jeigu margučiai dažyti sintetiniais dažais – svarbu įsitikinti, kad lukštas neįtrūkęs, kiaušinio baltymas nenusidažęs. Užsilikusius virtus kiaušinius paprastai reikėtų suvartoti per 1-2 paras, o gerai išvirtus kiaušinius – jeigu lukštas neįskilęs, šaldytuve galima saugoti iki 3 parų“, – pataria B. Baratinskaitė ir dalinasi pora lengvų receptų, kaip po Velykų likusius virtus kiaušinius sumaniai panaudoti gardžiuose patiekaluose.
Paprasta ir gardu: lašišos ir kiaušinių salotos
Reikės: smulkiai pjaustytos sūdytos lašišos, kelių kietai virtų kiaušinių, didesnio raudonojo svogūno, pusės ilgavaisio agurko arba kelių šviežių trumpavaisių agurkėlių, keleto svogūnų laiškų, žiupsnelio krapų pagardinimui, pusės pakelio graikiško jogurto, kelių šaukštų mėgstamo majonezo, raudonosios paprikos miltelių, šviežios citrinos.
Gaminame: dideliame inde šaukštu gerai išmaišykite graikišką jogurtą, majonezą, raudonosios paprikos miltelius, įspauskite citrinos sulčių ir įberkite žiupsnelį smulkia tarka sutarkuotos citrinos žievelės. Į atskirą indą sudėkite sūdytos lašišos gabalėlius, smulkiai pjaustytus kiaušinius, smulkiai supjaustytą svogūno galvą bei pusę ilgavaisio agurko. Įberkite supjaustytus svogūno laiškus bei krapus. Į pastarąjį indą supilkite graikiško jogurto padažą. Pagal skonį pagardinkite druska, pipirais ir viską palengva išmaišykite. Salotas galima patiekti ant skrebučio ar įsuktas į romaninės salotos lapus. Skanaus!
Kai norisi užkąsti: kreminis kiaušinių sumuštinis
Reikės: 6 kietai virtų kiaušinių, pusės pakelio sviesto, vieno arbatinio šaukštelio garstyčių, pusės arbatinio šaukštelio smulkintų juodųjų pipirų, pusės puodelio mėgstamo majonezo, jeigu norite daugiau pikantiškumo – pridėkite kaparėlių, 12 viso grūdo duonos riekelių.
Gaminame: stambiais kubeliais supjaustykite kiaušinius ir suberkite juos į didesnį indą. Pagardinkite majonezu, druska, garstyčiomis ir viską gerai išmaišykite. Įberkite pipirų, kaparėlių ir vėl išmaišykite. Paskrudinkite duonos riekeles. Ant vienos šiltos duonos riekės užtepkite sviesto, uždėkite keletą šaukštų kiaušinių salotų ir uždenkite kita duonos riekele. Tą patį pakartokite su kitomis duonos riekėmis. Gardūs pusryčiai – garantuoti!