Prezidentės šimtadienis: išjudinti būtiniausi sprendimai

    1180
    0

    prezidenteŠiandien sukanka 100 dienų, kai Dalia Grybauskaitė eina Lietuvos Respublikos Prezidentės pareigas. Apžvelgdama 100 dienų darbus, šia proga surengtoje spaudos konferencijoje Prezidentė pabrėžė, kad pirmieji trys mėnesiai buvo skirti būtiniausiems, fundamentaliems sprendimams išjudinti.

    „Iššūkiai buvo įvairūs – pradedant nuo į nelaisvę patekusių Lietuvos jūreivių išlaisvinimo, baigiant tragiškais įvykiais Kaune. Kasdien teko prisiimti atsakomybę didesnę, nei numato Konstitucija, nes to laukė iš manęs Lietuvos piliečiai. Tai darysiu ir ateityje. Aš ir mano komanda prisiimsime tiek atsakomybės, kiek galėsime jos panešti, tiek , kiek iš mūsų tikėsis Lietuvos piliečiai. Taip suprantu savo darbą ir pareigą. O ateitis priklausys nuo mūsų visų susitelkimo ir supratimo, kaip reikia tvarkytis ir kad būtina visiems dalyvauti Lietuvos kūrime. Todėl sunkmečiu kviečiu visus būti objektyviais, kritikuoti valdžią ir mane, bet, tuo pačiu, ir padėti prisiimti atsakomybę , kuriant saugesnę šalies ateitį. To tikiuosi iš visų, kurie palaiko mano pastangas”,- spaudos konferencijoje kalbėjo Prezidentė.

    Vienu svarbiausių 100 dienų pasiekimu Prezidentė įvardijo ekonomikos, pirmiausia – energetikos sektoriaus demonopolizavimo pradžią. Prezidentės pasirašytas Atominės energetikos įstatymas leido Vyriausybei likviduoti LEO LT įmonę, išskaidyti energetikos sektorius monopoliją. Prezidentės iniciatyva pakeista ir elektros kainų skaičiavimo metodika, leisianti kitąmet sumažinti elektros kainas.

    Šalies vadovės teigimu, sugriežtinus teisėjų atrankos ir vertinimo kriterijus , pateikus Seimui Aukščiausiojo Teismo pirmininko kandidatūrą , pradėtas ir skaidresnės teismų sistemos kūrimas.

    Prezidentės įsitikinimu, valstybės interesais grįsta užsienio politika, taip pat turėtų padėti šaliai greičiau įveikti sunkmetį. Per tris mėnesius Prezidentė su darbo vizitais aplankė 6 užsienio valstybes ir susitiko su keturių tarptautinių organizacijų – Europos Komisijos, Europos Parlamento, Jungtinių Tautų ir NATO vadovais.Spartesnę Lietuvos integraciją į Vakarų Europą, pasak Prezidentės, turėtų užtikrinti neseniai pasirašyta strateginės partnerystės sutartis su Prancūzija. Naujas, konstruktyviu dialogu grįstas dvišalių santykių etapas pradėtas ir su kaimyninėmis šalimis Rusija ir Baltarusija.

    „Pirmosios 100 dienų buvo įvairios. Kiekviena diena kitokia, kasdien teko improvizuoti, kurti ir mokytis. Laikmetis sunkus, kaip ir tikėjausi, keliantis naujus iššūkius ir man, ir mano komandai. Tokia greičiausiai bus ir visa kadencija”,  – teigė šalies vadovė.

    Prezidento spaudos tarnyba

    Atsakyti:

    Prašome įrašyti komentarą
    Prašome įvesti vardą čia