Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai apibendrino 2012 metų valstybinės kontrolės rezultatus, surinktus tikrinant, kaip organizuojamas vaikų maitinimas ikimokyklinio ugdymo įstaigose. Didžiausias dėmesys buvo skirtas ikimokyklinių įstaigų virtuvių patalpų ir įrangos būklei, jų dalyvavimui sveikos mitybos įpročius ugdančiose Europos Sąjungos finansuojamose programose, vaikų maitinimo kokybei, draudžiamų maisto priedų ar neleistinų maisto produktų tiekimui.
„Mūsų tarnybos specialistai praėjusiais metais patikrino 90 % visų šalyje veikiančių ikimokyklinio ugdymo įstaigų maisto tvarkymo skyrių. Reikia pasidžiaugti, kad skirtingai nei bendrojo lavinimo mokyklose, daugelyje šalies vaikų darželių maistas vaikams yra ruošiamas vietoje – apie 97 % iš visų 832 šiuo metu šalyje veikiančių ikimokyklinio ugdymo įstaigų. Likusiems 3 % darželių maistas atvežamas iš kitų maisto tvarkymo subjektų. Iš bendro konteksto išsiskiria tik privačių vaikų lopšelių darželių grupė. Iš visų 44 šiuo metu veikiančių privačių vaikų lopšelių darželių tik 32 % maistas gaminamas vietoje“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vita Šturmienė.
Specialistės teigimu daugiau nei pusės patikrinimų metu neužfiksuota grubių, galinčių maisto saugą įtakoti pažeidimų. Lyginant su 2011-aisiais sumažėjo skundų dėl maitinimo kokybės vaikų lopšeliuose darželiuose. 2012 metais tokių skundų buvo užregistruoti ir ištirti 38 vartotojų skundai dėl maisto tvarkymo skyrių veiklos (2011 m. buvo gauti 59 skundai). Vis dėlto, pasak V. Šturmienės, aktualiausiais išlieka bendros higienos reikalavimų ir savikontrolės sistemų efektingo diegimo klausimai. Tokių pažeidimų pernai buvo fiksuota atitinkamai 54 % ir 26 %. Palyginti nemažai nustatyta patiekalų receptūrų ir technologinių aprašymų pažeidimų – receptūros ir aprašymai buvo parengti neišsamiai – trūko įrašų apie terminio apdorojimo trukmę, temperatūrą. Pasikeitus gamybos technologijai, receptūros nebuvo atnaujinamos. Pasitaikė atvejų, kai vaikams buvo patiekiami atšalę patiekalai, jų svoriai neatitiko numatytų receptūrose. Tokie pažeidimai buvo nustatyti Akmenės, Jonavos, Jurbarko, Kauno, Mažeikių, Palangos, Panevėžio, Šalčininkų, Šiaulių, Ukmergės, Vilniaus, Zarasų ikimokyklinio ugdymo įstaigose. Kelių lopšelių darželių maitinimo valgiaraščiai nebuvo suderinti su teritoriniais Visuomenės sveikatos centrais.
Vaikams tiekiamų patiekalų kokybės vertinimas
Siekiant įvertinti, ar vaikai maitinami racionaliu, subalansuotu ir sveiku maistu, Druskininkų valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, bendradarbiaudama su miesto savivaldybe, įgyvendino programą, kurios metu visuose Druskininkų vaikų lopšeliuose darželiuose buvo įvertinta vaikams tiekiamo maitinimo kokybė ir subalansuotumas, nustatomas faktinis patiekalų kaloringumas.
„Apibendrinti programos rezultatai parodė, kad vaikų maitinimo kokybė nėra pakankama visose tikrintose ikimokyklinio ugdymo įstaigose. Faktinis kaloringumas neatitiko teorinio visuose atrinktuose pietų davinių mėginiuose, o tai verčia daryti prielaidas, kad vaikai šiuose lopšeliuose darželiuose negaudavo visų jiems būtinų maistinių medžiagų ir paros energijos normų. Reikėtų pabrėžti, kad nors projektas vykdytas tik Druskininkuose, tačiau mūsų specialistų manymu, problema yra bendra daugeliui šalies ikimokyklinio ugdymo įstaigų, todėl šiais metais numatome daugiau dėmesio skirti šiai problemai“, – pabrėžė V. Šturmienė.
Virtuvių, kuriose ruošiamas maistas, patalpų būklė
2012 metais 17 % šalies vaikų lopšelių darželių maisto ruošimo patalpos buvo suremontuotos ir atnaujinta gamybinė įranga. Tačiau 38 ikimokyklinio ugdymo įstaigoms (apie 5 %) vis dar yra būtinas kapitalinis maisto tvarkymo patalpų remontas. Daugiausiai tokių lopšelių darželių yra Varėnos (3 iš 6), Pasvalio (2 iš 6), Šilutės (4 iš 12), Ukmergės (2 iš 14), Marijampolės (2 iš 16), Klaipėdos (3 iš 61), Šiaulių (5 iš 39), Vilniaus (9 iš 143) rajonų patikrintų ikimokyklinio ugdymo įstaigų tarpe. Jonavos, Kelmės, Kretingos, Kupiškio, Pagėgių, Radviliškio, Utenos ir Zarasų rajonuose kapitalinio remonto laukia po 1 ikimokyklinio ugdymo įstaigų maisto ruošimo skyrių.
Dalyvavimas sveikos mitybos įpročius ugdančiose ES finansuojamose programose
,,Reikia pasidžiaugti, kad ikimokyklinio ugdymo įstaigos labai aktyviai dalyvauja Europos Sąjungos finansuojamose programose. Programoje „Pienas vaikams“ dalyvauja 725 (97 %), o vaisių ir daržovių vartojimo skatinimo programoje – 658 (88 %) ikimokyklinės įstaigos. Vangiau nei kiti, šiose sveikos mitybos įpročių ugdymo programose dalyvauja Kalvarijos, Kelmės, Prienų, Širvintų, Švenčionių, Vilkaviškio ir Zarasų rajonų lopšeliai darželiai. Šiuose rajonuose galimybe nemokamai vaikams tiekti pieno produktus, vaisius ir daržoves naudojasi tik pusė visų ikimokyklinio ugdymo įstaigų. Palyginimui, bendrojo lavinimo mokyklų, dalyvaujančių minėtose programose, atitinkamai yra 66 % ir 61 %“, – sakė Vita Šturmienė.
Vaikų maitinimui draudžiamų maisto priedų naudojimas
Nuo 2012 metų liepos 1 d. įsigaliojus sveikatos apsaugos ministro patvirtintam Maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašui, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pastebi, kad už vaikų maitinimo organizavimą atsakingi darbuotojai vis dar per mažai dėmesio skiria tiekiamų maisto produktų kokybei. Vis dar nustatoma atvejų, kai vaikų maitinimui tiekiami maisto produktai, kurių sudėtyje yra vaikų maitinimui draudžiamų maisto produktų ar produktų su draudžiamais maisto priedais. Vadovaujantis minėtu aprašu, vaikų maitinimui draudžiama tiekti, pavyzdžiui, įvairius traškučius, riebaluose virtus, skrudintus ar spragintus gaminius, saldainius, šokoladą ir jo gaminius, gazuotus, energinius gėrimai ir pan.
Draudžiamų maisto produktų vartojimas buvo nustatytas trijuose vaikų lopšeliuose darželiuose: „Čiauškutė“ (Klaipėda), „Auksinis raktelis“ (Šiauliai), „Šilas“ (Lentvaris, Trakų raj.) ir dviejuose Vilniaus darželiuose mokyklėlėse – VšĮ I. Lauciuvienės „Dūzginėlio bitutės“ ir „Vaduva“. Vaikams buvo pateikta: tirpios kavos gėrimas, kavos gėrimas „Inka“, konditerijos gaminiai su šokoladu, glaistu, kremu – vafliai su braškių, grietinės skonio kremu ir kt.
Draudžiami maisto priedai buvo nustatyti miltinės konditerijos gaminiuose (duonoje, sausainiuose, bandelėse); padažuose, pagarduose, majoneze, džemuose, uogienėse, sirupuose, gaiviuosiuose gėrimuose ir kt.
Produktų su neleistinais maisto priedais vaikų maitinimui Ukmergės ikimokyklinio ugdymo įstaigose nenustatyta. (red. pastaba).
„Vaikų dienos racione turėtų dominuoti įvairios daržovės, vaisiai, uogos, grūdiniai ir ankštiniai produktai; pienas ir jo produktai, kiaušiniai, liesa mėsa, žuvis. Vaikai turėtų mažiau vartoti gyvūninės kilmės riebalų – riebi mėsa ir jos produktai turi būti keičiami liesa mėsa, paukštiena, žuvimi ar ankštinėmis daržovėmis, gyvūninės kilmės riebalai ir margarinas keičiami aliejais. Gerti rekomenduojama sultis (ypač šviežias), paprastą geriamą ar šaltinio vandenį ar natūralų negazuotą mineralinį. Rekomenduojama pagal galimybes maisto produktus tiekti iš vietos ūkių, ekologinių ar išskirtinės kokybės produktų gamintojų“, – sakė Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vita Šturmienė.
Patikrinimų metu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai uždraudė tiekti vaikų maitinimui neleistinus maisto produktus ir įpareigojo atsakingus darbuotojus kontroliuoti ir nepriimti iš žaliavų tiekėjų vaikų maitinimui draudžiamų maisto produktų arba produktų su neleistinais maisto priedais.
* 2012 m. patikrinta 90 % ikimokyklinių įstaigų maisto tvarkymo skyrių. Pranešime pateikiama analizė, atlikta patikrintų įstaigų duomenų pagrindu.
vmvt.lt
vilkmerge.lt archyvo nuotr.