Pradinis 112 Įvykiai Leptospirozės protrūkis Ukmergės rajone

Leptospirozės protrūkis Ukmergės rajone

3076
0

ziurke3Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos įspėja, kad rudenį kyla didesnė grėsmė užsikrėsti pavojinga užkrečiamąja liga, kurią platina graužikai – leptospiroze.

Vilniaus departamento Ukmergės skyrius šių metų spalio 7 d. užregistravo leptospirozės protrūkį Ukmergės rajone ir nedelsdamas pradėjo židinio epidemiologinį tyrimą.

Susirgo keturi vienos šeimos nariai. Susirgusieji skundėsi labai bloga bendra savijauta, pykinimu ir diskomfortu pilve, sumažėjusiu apetitu, odos ir sklerų pageltimu. Visiems keturiems ligoniams leptospirozės diagnozė patvirtinta laboratoriniais tyrimais.

Nustatyta, kad ligoniai turėjo sąlytį su naminiais gyvuliais ir gyvūnais bei laukiniais gyvūnais – kritusiomis pelėmis, kurias rado darže prie auginamų daržovių.

Ukmergės veterinarijos specialistai patikrino sodyboje esančius gyvulius ir tarp jų sergančių nenustatė. Įvertinus epidemiologinio tyrimo duomenis įtariama, kad leptospirozė išplito per netiesioginį kontaktą su kritusiais ir galimai sergančiais graužikais, pvz., vartojant pelių apgraužtas ir, aišku, užterštas daržoves, vaisius.

Šios ligos atvejų paprastai padaugėja rudenį, šąlant orams. Ja kasmet suserga ir po 2-3 Vilniaus gyventojus. Šiemet nuo leptospirozės jau nukentėjo du vilniečiai ir vienas Vilniaus rajono gyventojas.

Užsikrečiama nuo graužikų ir kitų gyvūnų

Leptospirozė – tai infekcinė liga, kurią sukelia mikroorganizmai, vadinami leptospiromis. Ja serga žmonės ir gyvūnai (raguočiai, kiaulės, šunys, graužikai ir kt.). Leptospiros ilgai gyvybingos: atvirų vandens telkinių vandenyje išsilaiko iki 30 dienų ir ilgiau, drėgnoje dirvoje – 280 dienų, maisto produktuose – 2 dienas, atsparios šalčiui, bet jautrios tiesioginiams saulės spinduliams, aukštai temperatūrai.

Leptospiros į žmogaus organizmą patenka per pažeistą odą ar sveikas gleivines tiesioginio sąlyčio su infekuotais gyvuliais, jų šlapimu ar kitais kūno skysčiais metu, liečiant infekuotų gyvulių audinius, organus, vartojant infekuotus maisto produktus ir vandenį. Žmogus nuo žmogaus užsikrečia labai retai.

Žmonės dažniausiai užsikrečia besimaudydami, gerdami ar buities reikmėms naudodami atvirų vandens telkinių vandenį, užterštą leptospiras nešiojančių graužikų ar naminių gyvulių šlapimu, vartodami pelių ir žiurkių apgraužtas ir, aišku, užterštas daržoves, vaisius.

Ligos požymiai atsiranda ne iš karto pavartojus nesaugių maisto produktų ar vandens – vidutiniškai po 7-9 dienų. Paprastai blogai pasijuntama (pakyla temperatūra, skauda galvą, strėnas, ypač blauzdų raumenis. Kartais prasideda pykinimas, vėmimas, pilvo skausmai). Kai kuriems ligoniams išsivysto sunkios ligos formos – inkstų ar kepenų nepakankamumas, pneumonitas, hemoraginė diatezė.

Kaip išvengti

Viena iš svarbiausių sąlygų norint išvengti šios ligos yra laikytis asmens higienos taisyklių gaminant maistą ir prižiūrint gyvulius. Dirbant fermose, skerdyklose, prižiūrint kanalizacijos įrenginius patariama dėvėti asmens apsaugos priemones (specialią aprangą, pirštines), kurias po darbo reikia dezinfekuoti. Gamybos patalpose turi būti pakankamai geriamojo vandens, rankų praustuvų, muilo ir dezinfekcijos priemonių rankų higienai. Labai svarbu tinkamai prižiūrėti srutas ir nutekamuosius vandenis, nutekančius iš fermų ir skerdyklų.

Kaip matyti, šia užkrečiamąja liga galima užsikrėsti tiesiog savo namuose, ūkyje, sodyboje. Tad būtina tinkamai prižiūrėti tiek gyvenamąsias, tiek gyvulių laikymo patalpas – jose periodiškai naikinti graužikus.

Namuose maisto produktus reikia laikyti taip, kad jų negalėtų pasiekti nei naminiai gyvūnai, nei graužikai. Jeigu savo aruoduose randate apgraužtų daržovių, jos gali būti užterštos, todėl jokiu būdų jų nevartokite maistui. Jokiu būdu negalima gerti vandens iš atvirų vandens telkinių ir nesutvarkytų šulinių, nes jie gali būti užteršti šios ligos sukėlėjais.

Vyriausioji specialistė, laikinai vykdanti
skyriaus vedėjo funkcijas Vitalija Motiejūnienė

vilkmerge.lt nuotr.

Atsakyti:

Prašome įrašyti komentarą
Prašome įvesti vardą čia