Atsibodo įprastas šokoladas? 5 idėjos, ką paragauti

Atsibodo įprastas šokoladas? 5 idėjos, ką paragauti

857
0

Pieninis, baltasis, juodasis, su riešutais ar uogomis – šie šokolado skoniai puikiai visiems pažįstami. Nors jie laikomi klasika ir karaliauja populiarumo viršūnėje, kartais taip norisi ko nors naujo, neragauto. O kas, jeigu mėgstamas šokoladas būtų su, atrodytų, visai nederančiu priedu – lauko žolelėmis, aštriais prieskoniais ar net alumi? Nustebsite sužinoję, kokiais šokolado deriniais šiandien galima pasimėgauti!

„Sujungti maisto produktų skonius taip, kad jie harmoningai derėtų tarpusavyje, yra tikras menas. Čia nėra jokių formulių ar griežtų taisyklių – viskas atrandama tik skonio pajautimu. Neįprasti skoniai – tai ilgametę patirtį turinčių technologų nuopelnas, atrasdami juos bendradarbiaujame su šokolado virtuozais iš Belgijos, netgi konsultuojamės su mokslininkais, nes norime išgauti ne tik išskirtinį skonį, bet ir išsaugoti prieduose, pavyzdžiui, uogose ar vaisiuose, esančias vertingas medžiagas, – sako vieno seniausių Lietuvoje šokolado gamintojų, bendrovės „Rūta“, vyriausioji technologė Danguolė Tamošiūnienė. – Tradiciniai skoniai visuomet turės mėgėjų ratą, kuris sunkiai įsileis neįprastus skonius. Žmonės bijo eksperimentuoti, mat kartais nauji skonių deriniai jiems atrodo tarsi iš fantastinės knygos. Tačiau pabandę dažniausiai lieka maloniai nustebinti, nors saldus gabalėlis buvo paragautas labai nedrąsiai.“

Pasak D. Tamošiūnienės, aitriosios paprikos ir jūros druska kaip atsvara šokolado saldumui jau įprasta. Po truputį prigyja ir tokie prieskoniai kaip rožiniai pipirai, paprika, alyvuogės, bazilikas. Iš viso „Rūtos“ asortimente galima suskaičiuoti dešimtis išskirtinių skonių. Dauguma jų sukurti iš lietuviškų ingredientų, siekiant parodyti, kokia Lietuva turtinga skoniais bei kvapais, tačiau netrūksta ir derinių su egzotiniais priedais. Šokolado ekspertė įvardija kelis išskirtinius derinius su šokoladu, kuriuos verta paragauti.

* Baltojo šokolado mėgėjai turėtų išmėginti jo derinį su žaliąja arbata ir citrinų granulėmis. Šis derinys traukia akį netikėta išvaizda, o jo skonis labai gaivus, tad puikiai tinka, kai norisi ko nors lengvo, ypač, vasarą. Dar vienas neįprastas derinys – aktinidijų uogos, padengtos baltuoju šokoladu. Šis derinys stebina ne tik skoniu, bet ir tuo, kad iš aktinidijų galima gauti organizmui naudingų medžiagų – jos paruoštos specialiu liofilizacijos būdu (džiovinamos šalčiu), kai išsaugomi beveik visi vitaminai ir mineralai, esantys uogose.

* Levandas esame įpratę matyti ant palangių arba Provanso laukuose, tačiau jos puikiai dera su juoduoju šokoladu. Būtent levandų kvapas suteikia šiam deriniui išskirtinio skonio, pats šokoladas yra gražiai papuoštas, ypač tinkantis moterims.

* Netikėčiausiu skonių deriniu D. Tamošiūnienė įvardija šokoladą ir brangiausią pasaulyje prieskonį šafraną. Ragaudami šį derinį maloniai nustebsite dėl skonio, be to, paragausite dalelę istorijos – būtent šiuo deriniu mėgavosi Lietuvos kunigaikščiai. Šį neįprastą šokoladinį saldainį galima rasti specialiame saldainių rinkinyje „Didžiųjų kunigaikščių pagundos“, kuriame yra ir daugiau neįprastų didikų mėgtų derinių. Įdomi detalė – šis saldainių rinkinys buvo kuriamas kartu su istorikais.

* Dar vienas netikėtumas – pieninio šokolado saldainiai su alaus įdaru ir vyšniomis, pasižymintys išraiškingu skoniu. D. Tamošiūnienė pasakoja, kad jie buvo sukurti siekiant nustebinti alaus gamintojus jų šventės proga, tačiau skonis taip visiems patiko, kad jie gaminami iki dabar – saldumynų mėgėjai jau spėjo juos pamilti.

* Ieškantys ne tik išskirtinio skonio, bet ir formos, turėtų paragauti šokoladinės picos. Tai šešių skirtingų skonių baltojo, pieninio ir juodojo šokolado gabalėliai, pagardinti žolelėmis ir prieskoniais bei liofilizacijos būdu džiovintomis uogomis. Ši pica vien savo spalvine gama patraukia akį, o skonis ir kokybė auksinėmis žvaigždutėmis įvertinti prestižiniame tarptautiniame konkurse „Superior Taste Award“. Be to, ja patogu dalintis su kitais, tad tai puikus šeimos ar draugų vakaro desertas.

D. Tamošiūnienė pataria nebijoti eksperimentuoti ir atrasti visą šokolado skonių paletę, galbūt viena iš jų taps mėgstamiausia.

Aktinidijos baltame šokolade

KOMENTUOTI