Pradinis Gyvenimas Receptai Vienoje skardoje paruoškite viską – vištieną, ryžius ir daržoves

Vienoje skardoje paruoškite viską – vištieną, ryžius ir daržoves

0

Nežinote, ką šiandien gaminti vakarienei? Vištiena ant ryžių su daržovėmis – skanus ir pigus patiekalas, kuris praktiškai pasigamina pats. Vienoje skardoje paruošite viską, ko reikia skaniai vakarienei: ryžius, daržoves ir sultingas viščiukų blauzdeles. Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad blauzdelės yra dažnas pasirinkimas tiems, kurie nori virtuvėje sutaupyti ne tik pinigų, bet ir laiko.

„Vištiena – universali ir pasižymi gera kaina, todėl yra viena mėgstamiausių mėsų pasaulyje. Lietuvoje taip pat – šviežios mėsos skyriuje ji populiarumu nusileidžia tik kiaulienai, ir jos populiarumas vis auga. Perkamiausia dalis yra vištienos filė, tačiau viščiukų blauzdelių gerbėjų minia sparčiai plečiasi. Vien pernai jų populiarumas išaugo dešimtadaliu, nes jos yra vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, yra pigios, o patinka net vaikams“, – sako G. Kitovė.

3 patarimai ruošiant vištienos blauzdeles

Mitybos specialistų nuomone, paukštienos baltymų maistinė vertė pranoksta kitų rūšių mėsą. Paukštiena yra lengvai virškinama, lengvai pasisavinama ir turi mažai riebalų. Ji taip pat nesunkiai paruošiama ir skani pagaminta įvairiais būdais – kepta, virta, grilinta ar troškinta. Kad ir kaip ją ruošite, tereikia atsiminti kelis naudingus patarimus.

Svarbiausia – kokybiška vištiena. „Iki“ mėsos technologas Vitold Fedaravičius sako, kad vištiena yra dažnas sveikos gyvensenos šalininkų pasirinkimas, ji reguliarus ingredientas ir vaikų racione, todėl labai svarbu jos kokybė bei šviežumas.

„Renkantis vištieną, verta dairytis ne tik akcijų, bet pažiūrėti ir į kitą parduotuvėje pateikiamą informaciją. Patikrinkite mėsos kilmę – lietuviška šviežia vištiena pasižymi aukšta kokybe, o į „Iki“ parduotuves pristatoma per itin trumpą laiką, todėl yra maksimalaus šviežumo. Tai būtina norint pagaminti skanų patiekalą“, – sako „Iki“ mėsos žinovas.

Jis taip pat rekomenduoja rinktis vištieną, augintą be antibiotikų. Tai, pasak V. Federavičiaus, paprastas, bet patikimas kokybės rodiklis – paukščiai, kuriems nereikėjo antibiotikų, augo sveiki, kas liudija apie tinkamas jų sąlygas ir mitybą. Kokybiškas lesalas bei rūpestingai sukurta, streso nekelianti aplinka ne tik užtikrina paukščių gerovę, bet ir tiesiogiai prisideda prie aukštesnės mėsos kokybės.

Plaukite rankas, o ne vištieną. Dirbant su vištiena labai svarbu laikytis švaros taisyklių, kurios padės neprisidaryti nemalonumų sveikatai.

„Nors instinktai gali šnibždėti priešingai, svarbu atsiminti – vištienos plauti nederėtų. Tyrimai parodę, kad besitaškantis vanduo potencialias bakterijas nuo vištienos paskleidžia žymiai plačiau. Tad plaukite ne ją, o savo rankas – tą darykite tiek prieš pradedant dirbti su mėsa, tiek po to. Taip pat būkite atidūs, kad žalios vištienos sultys nepatektų į valgymui paruoštus maisto produktus. Švara – prioritetas dirbant su žalia vištiena“, – pažymi V. Fedaravičius.

Jeigu turite laiko – pamarinuokite. Vištiena – kaip balta drobė, kuri prašyte prašosi „spalvų“ – t. y., prieskonių. Kaip pažymi „Iki“ mėsos technologas, spaudžiant laikui, bent valandėlė marinate jau padarys pokytį. Tačiau geriausia leisti vištienai visus skonius bei aromatus godžiai gerti per naktį šaldytuve.

Jis primena, kad vištieną reikėtų laikyti sandariame inde. Taip pat labai patogu mėsą kartu su marinatu sudėti į užsegamą maistui skirtą maišelį – bus lengviau retkarčiais viską sumaišyti maišelį pavartant, jis taip pat ir taupys vietą šaldytuve.

Kepkite kartą – valgykite dvi dienas

Vištienos ir ryžių tandemas ne be reikalo mėgstamas įvairiose pasaulio šalyse – nuo ispaniškos paella su vištiena iki indiškos vištienos biryani. Jeigu nepasitikite savo jėgomis arba neturite laiko atkurti tokių patiekalų namuose, galima ir eiti paprastesniu būdu bei pasirinkti ypač lengvą receptą.

„Paruošti skanią ir sveiką vakarienę nebūtinai turi būti sunku ar užimti daug laiko, – įsitikinusi „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška. – Viena iš „gudrybių“ – perleisti didžiąją dalį darbo orkaitei. Tereikia sudėti visus ingredientus į vieną indą, o kai skardą pašausite į orkaitę, turėsite laiko sau. Nereikės stovėti prie puodo ir maišyti.“

Sutaupyti laiko padės ir didesnis maisto kiekio paruošimas vienu ypu. Orkaitėje kepta vištiena su ryžiais ir daržovėmis puikiai tiks kitos dienos priešpiečiams į darbą ar netgi rytojaus vakarienei.

„Dar vienas šio patiekalo privalumas yra tas, kad jį galima paruošti naudojant tik vieną puodą ir vieną kepimo indą. Nereikės paskui plauti krūvos indų. Todėl jei vakarienei norite ko nors skanaus, bet paprasto, puikiai tiks vištienos blauzdelės ant ryžių. Mėsa bus sultinga, minkšta ir puikiai pagardinta prieskoniais, ryžiai – minkšti ir aromatingi. Ko daugiau galite norėti iš vakarienės? Tikriausiai tik mėgstamų salotų“, – receptą išbandyti siūlo E. Semaška

Viščiukų blauzdelės su ryžiais ir daržovėmis

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 10 min. (+60 min. kepti)

Reikės: 8 viščiuko blauzdelių. Marinatui: 3 šaukštų aliejaus, 2 šaukštų citrinos sulčių, 1 šaukšto sojų padažo, 2 šaukštelių maltos saldžiosios paprikos, 1/2 šaukštelio kalendros, 1/2 šaukštelio druskos, 1 šaukštelio česnakų granulių. 250 g ryžių, 750 ml vandens arba sultinio, 60 g sviesto, 1 šaukštelio kario, ½ šaukštelio ciberžolės, 3 skiltelių česnako, druskos. 1 puodelio šviežių arba šaldytų kubeliais supjaustytų morkų, 1 puodelio šaldytų žirnelių. Galite įdėti ir kitų šaldytų daržovių.

Gaminame:

  1. Sumaišykite visus marinato ingredientus. Kruopščiai įtrinkite vištieną paruoštu marinatu. Sandariai uždarykite mėsą ir laikykite šaldytuve bent 1 valandą, geriausia – per naktį.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, viršų ir apačią. Kepimą indą patepkite plonu sviesto sluoksniu ir tolygiai supilkite ryžius.
  3. Į puodą supilkite vandenį arba sultinį. Sudėkite sviestą, karį, ciberžolę, išspaustas česnako skilteles ir didelį žiupsnelį druskos (jeigu sultinys be druskos). Užvirinkite. Ryžius inde užpilkite karštu sultiniu. Sudėkite žirnelius ir morkas (jei naudojate šaldytus – atitirpinti nereikia), sumaišykite su ryžiais. Ant viršaus išdėliokite marinuotas vištienos blauzdeles. Viską kartu kepkite neuždengtą apie 60 minučių. Patiekite su mėgstamomis šviežiomis daržovėmis.

Atsakyti:

Prašome įrašyti komentarą
Prašome įvesti vardą čia