Pradinis Lietuvos naujienos Vilniaus atliekų rūšiavimo gamykloje atidaryta nauja stiklo atrinkimo linija: išsaugos 13 tūkst....

Vilniaus atliekų rūšiavimo gamykloje atidaryta nauja stiklo atrinkimo linija: išsaugos 13 tūkst. tonų per metus

25
0
Žygimantas Gedvila (ELTA)

Antradienį Vilniaus regiono mišrių atliekų rūšiavimo gamykloje paleista nauja stiklo rūšiavimo linija. Gamyklos operatoriaus „Energesman“ direktorius Algirdas Blazgys teigia, kad nauji įrenginiai sugebės išrūšiuoti ir išsaugoti apie 13 tūkst. tonų stiklo per metus, o iš mišrių komunalinių atliekų atskirs 10 milimetrų ir net dar mažesnes stiklo duženas.

Žygimantas Gedvila (ELTA)

„Galiu drąsiai sakyti, kad tai yra pati moderniausia atliekų tvarkymo linija, kuri padeda spręsti pačią didžiausią Lietuvos atliekų tvarkymo problemą. (…) Pažiūrėjus į statistiką, 160-200 tūkst. tonų atliekų tapo techniniu kompostu, kuris šiuo metu yra šalinamas sąvartyne“, – žurnalistams kalbėjo A. Blazgys.

Įranga įdiegta „Energesman“ eksploatuojamoje Vilniaus regiono atliekų mechaninio biologinio apdorojimo (MBA) gamykloje, kuri priklauso Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centrui (VAATC).

Žygimantas Gedvila (ELTA)

Pasak A. Blazgio, didžioji dalis šio stiklo iki šiol patekdavo į sąvartynus, o naujausia įranga yra pajėgi atrinkti net 98,82 proc. jame esančių stiklo duženų – tai praktiškai visos stiklo atliekos, kurias gyventojai išmeta į mišrių atliekų konteinerius.

„Ilgai ieškojome tinkamiausio sprendimo Vilniaus regionui, domėjomės kitų šalių praktika, važinėjome į parodas, analizavome kitur taikomas inovacijas ir pasirinkome ispanų gamintojo stiklo atrinkimo technologiją. Galime pasidžiaugti, kad pirmosios savaitės viršijo mūsų lūkesčius – iš atliekų ištraukiame daugiau stiklo nei planavome. Jo mišriose gyventojų atliekose tikrai daug“, – sakė jis.

Žygimantas Gedvila (ELTA)

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas pasidžiaugė, kad nauja stiklo rūšiavimo linija įrengta privataus verslo iniciatyva. Jis tikisi, kad šis viešojo ir privataus sektoriaus bendradarbiavimo modelis duos rezultatų ir ateityje.

„Šiandien bylojame privataus sektoriaus investiciją atliekų tvarkyme į atskiros frakcijos išskyrimą, į šalinimo mažinimą, ir aš noriu atkreipti dėmesį, kad tai daro privataus sektoriaus įmonė. (…) Galima džiaugtis, kad teisingai sudėliojus motyvacinius mechanizmus ir kainodarą, mes galime paskatinti privatų sektorių investuoti“, – teigė S. Gentvilas.

Žygimantas Gedvila (ELTA)

Naujoji įranga įsigyta bendradarbiaujant su pakuočių atliekų tvarkymo organizacija „Žaliasis taškas“. Mainais už investiciją, „Žaliasis taškas“ gavo pirmumo teisę gauti perdirbimą įrodančius dokumentus už stiklo atliekas, atrinktas „Energesman“ gamykloje ir atiduotas perdirbti.

„Jeigu yra teisingos ir gerai specialistų valdomos technologijos, tai jos ir palengvins mūsų gyvenimą. (…) Labai linkiu, kad šiame renginyje stiklo būtų kuo mažiau, kad jis atsirastų rūšiavimo konteineriuose, o ne mišrių atliekų sraute“, – linkėjo „Žaliojo taško“ generalinis direktorius Almontas Kybartas.

Žygimantas Gedvila (ELTA)

Visoje Lietuvoje iš bendro mišraus komunalinio atliekų srauto per praėjusius metus buvo atrinkta beveik 5400 tonų stiklo atliekų. Didžioji dalis jų – 3765 tonos, arba 70 proc. – buvo atrinktos Vilniaus regione.

Pradėjus veikti naujai stiklo rūšiavimo įrangai, iš mišrių komunalinių atliekų visoje Lietuvoje bus atrenkama beveik 15 tūkst. tonų stiklo. Jeigu kitų regionų atliekų rūšiavimo gamyklos nekeis savo procesų, 13 tūkst. tonų, arba 95 proc., stiklo bus atrenkama Vilniaus regione.

„Energesman“ eksploatuojamoje Vilniaus regiono atliekų rūšiavimo gamykloje apdorojamos mišrios komunalinės atliekos iš visos Vilniaus apskrities, kuriai priklauso 8 savivaldybės: Vilniaus miestas ir Vilniaus, Trakų, Elektrėnų, Ukmergės, Švenčionių, Šalčininkų bei Širvintų rajonai. Per metus gamykla išrūšiuoja apie 220 tūkst. tonų atliekų.

Atsakyti:

Prašome įrašyti komentarą
Prašome įvesti vardą čia