Pradinis Lietuvos naujienos Medis, gyvybė ir meistrystė – paroda, įkvėpta praeities

Medis, gyvybė ir meistrystė – paroda, įkvėpta praeities

64
0

Geriausių šalies medžio drožėjų darbus galima pamatyti Rokiškyje!

Respublikinės medžio drožėjų darbų konkursinės parodos Liongino Šepkos (1907–1985) premijai laimėti Rokiškio krašto muziejaus iniciatyva ir Rokiškio rajono savivaldybės sprendimu organizuojamos jau 30 metų. Nuo 1994-ųjų rengiamos konkursinės parodos per 3 dešimtmečius išaugo į brandų kultūros reiškinį, kuris, pasak menotyrininkės Alės Počiulpaitės,  „daro įtaką visos Lietuvos skulptūros raidai“.

Dabar garsių medžio meistrų teigimu, dalyvavimas šiose parodose juos skatino tobulėti, siekti savo amato aukštumų, gilinti supratimą apie liaudies meno vertę ir išsaugojimą dabartyje. Būtent čia kūrybiškai užaugo šių dienų medžio meistrų elitas, puoselėjantis kryždirbystės tradicijas. Trys parodų dešimtmečiai  paženklinti įvairiais išbandymais, ekonominiu sunkmečiu, tačiau jų organizavimas niekada nenutrūko, Rokiškio rajono savivaldybė visuomet skirdavo premiją geriausiam meistrui. Radosi ir daugiau rėmėjų, kurie suprato šios parodos reikšmingumą. Per šį laiką buvo paskelbti 23 L. Šepkos premijos laureatai, lankytojai galėjo pamatyti 4072 kūrinius,  kuriuos pateikė 571 medžio meistras.

Šioje, XXII parodoje, savo kūrybą rodo ir dėl laureato vardo varžosi 33 medžio drožėjai iš 19 rajonų: Jonavos  – 4, Plungės  – 3, Anykščių, Alytaus, Kretingos, Mažeikių, Panevėžio, Pakruojo, Radviliškio,  Šiaulių, Telšių, Vilniaus – po 2 drožėjus. Iš Birštono, Druskininkų, Klaipėdos, Rokiškio, Širvintų, Ukmergės, Utenos rajonų savo darbus pristato po 1 drožėją.

Kaip parodos svečias dalyvauja 2000 m. ir 2008 m. L. Šepkos premijos laureatas Saulius Lampickas iš  Alytaus.  Jo eksponuojamuose darbuose – medžio lyrika, žmogaus, gamtos ir gyvybės darna. Dar 3 ankstesnių parodų L. Šepkos premijų laureatų darbus matome vėl besivaržančius dėl šio vardo. Tai Prano Dužinsko (Telšių r., 2002 m.), Kazimiero Striaupos (Plungės r., 2004 m.) ir dukart laureatu tapusio Rimanto Zinkevičiaus (Ukmergės r., 2010 m. ir 2017 m.).

Jauniausiam ir vieninteliam šio amžiaus grupės dalyviui Osvaldui Raudžiui iš Plungės r. – 19 metų (buvęs mokytojo tautodailininko Viktoro Raibužio mokinys), vyriausiam – Kazimierui Striaupai iš Plungės r. – 92 metai. Pirmą kartą parodoje dalyvauja 4 drožėjai. Šioje parodoje  turime drožėjų, dalyvavusių daugiau kaip 10 kartų. Keturioliktą kartą savo kūrybą rodo P. Dužinskas, 87 metų žemaitis iš Tryškių, tryliktą kartą kūrinius į parodą atvežė gražaus amžiaus sulaukusi Anelė Araminienė iš Utenos r., o K. Striaupa dalyvauja dvyliktą kartą. Džiugu šioje parodoje matyti 4 dalyvaujančių  moterų kūrybą. Tai daugelio parodų dalyvės: Janina Listvina (Jonava), A. Araminienė (Utenos r.), Redita Narkevičienė (Jonavos r.), pristatanti žaismingą primityvistinės stilistikos dažytų darbų kolekciją ir antrąkart dalyvaujanti Vilma Pleškutė iš Vilniaus.

Parodoje eksponuojami 197 kūrybos darbai, žavintys skirtinga drožybos maniera, stilistika, spalvų deriniais, individualios išraiškos subtilybėmis. Žiūri į kūrinį – matai jo autorių. Daugiausia eksponuojama religinės ir etnografinės tematikos skulptūrų.

Darbų kolekcijose  matome šv. Joną Nepomuką, šv. Florijoną, šv. Kristoforą, šv. Jurgį, šv. Roką, šv. Izidorių, šv. Kazimierą, angelus, rūpintojėlius. Kiek retesni šventieji – šv. Augustinas, šv. Benediktas, šv. Steponas. Savo darbų kolekciją Raimondas Baškys (Šiaulių r., Kuršėnai) skyrė šventosioms moterims. Čia pavaizduota šv. Morta su šeimininkių ir vaišingumo simboliu šaukštu, muzikos globėja šv. Cecilija su smuiku, šv. Barbora su kalaviju ir ostija, šv. Ona, šv. Žana Arkietė, jojanti ant žirgo. P. Dužinsko drožiniuose šventųjų skulptūros individualizuotos, meniškai kaligrafiškos.

Kiek statiški tašyti kirviu P. Petronio (Anykščių r.) darbai.

R. Zinkevičius kolekcijoje „Šventojo Rašto puslapiai“ ištikimas daugiafigūriam siužetui ąžuolo horeljefuose.

Eduardo Tito (Panevėžio r.) darbų kolekcija džiugina vientisumu, sendinto medžio spalvine gama. Steponas Kaminas (Telšiai) parodai pateikė etnografinės-buitinės tematikos darbų. Juose dera ramios šiltų tonų spalvos. Amatai, ūkio darbai, kalendorinės šventės, kaimo vyrų pramogos pavaizduoti Michal Jankovskio (Vilnius), Vytauto Jaugėlos (Plungės r.) kūriniuose. Edmundo Gaubo (Radviliškis) bareljefe „Kryždirbiai“ detaliai pavaizduotas sodybos kiemas, pilnas judesio, veiksmo, augalijos. Įdomios stilistikos abstrakčių formų darbų į parodą atvežė Andrius Lik (Birštonas), pasiryžęs dalyvauti parodoje antrąkart po ilgos pertraukos. Aleksandro Tarabildos (Anykščių r.) darbams nepritrūksta išmonės ir potekstės.

Ši, XXII paroda, atveria perspektyvą į ketvirtą gyvavimo dešimtmetį. Parodos rengėjai dėkingi medžio meistrams už bendradarbiavimą, už kūrybinius ieškojimus, už drožybos tradicijų sklaidą.

2024 m. Liongino Šepkos premijos laureatą paskelbsime spalio 27 dieną. Jam bus įteikta 2200 Eur pagrindinė premija. Be to, bus įteiktos ir kitos premijos: premija jaunimui (medžio drožėjams iki 35 metų), premija už kūrybišką tradicijos interpretavimą bei žiūrovų simpatijų premija. Jiems atiteks po 500 Eur. Premijų steigėjai yra Rokiškio rajono savivaldybė, Lietuvos kultūros taryba ir AB „Rokiškio sūris“.

Jolita Jurevičienė, Rokiškio krašto muziejus

Atsakyti:

Prašome įrašyti komentarą
Prašome įvesti vardą čia